Offpist från grunden 2024

Nu arrangerar ÖTC en instegskurs för dig som vill prova på hur det är att gå på topptur och åka offpist. Kursen äger rum i Bydalsfjällen den 26–28 januari 2024 och är en perfekt uppvärmning för vår ordinarie offpistresa Free Heel Fiesta senare under säsongen.

Ospårat

Allmän information

Ankomst till Höglekardalens Semesterby fredag eftermiddag (26/1). Mer praktisk information kommer när anmälan är avslutad.

Bydalen ligger ca 9 mil från Östersund. Lämplig resväg är Östersund–Mattmar–Hallen–Bydalen, eller med isväg/färja via Norderön om det är passerbart vilket förkortar resvägen till ca 6 mil. Transporten ordnar du själv. Använd gärna vårt samåkningsforum för att prata ihop er kring skjuts.

Upplägg

Vi utgår från Bydalens liftanläggning och kommer både nyttja liften och använda stighudar för att röra oss i området. Turerna företas lördag och söndag på de platser som lämpar sig bäst utifrån rådande väderförutsättningar. Det kommer vara både öppet fjäll och skogsåkning, eftersom det är så som fjällen ser ut i Bydalen.

Vi vänder oss till dig som i grupp vill lära dig mer om att vålja spår upp och linje ner och kommer erbjuda tips och knep kring detta, men även kring utrustning. Litet eller inget fokus kommer vara på individuell åkteknik, utan mer på att även i snåriga eller trixiga partier i skog eller på fjäll hitta åkbara ytor.

Modig åkare

Vem kan delta?

Du som:

  • har ingen eller liten topptursvana,
  • har normal fysisk förmåga och kondition (takten kommer vara moderat, men inte långsam),
  • kan åka i många olika typer av snö- och väderförhållanden, på den utrustning du kommer nyttja under helgen,
  • har egna stighudar, stavar med något större truga och bindningar som du kan gå med,
  • har vetskap kring hur dina stighudar, stavar och bindningar fungerar och har testat dem (i alla fall i vardagsrummet),
  • har grundläggande förståelse för hur laviner fungerar och hur de kan undvikas.

Har du transceiver, spade, sond eller lavinryggsäck får du gärna ta med dessa. Saknar majoriteten av deltagarna lavinutrustning förläggs turerna till lavinsäkrare områden.

Sol vare här

Boende och mat

Du får:

  • Två nätter i självhushållsstugor i Höglekardalens Semesterby bredvid Dromliften. Ta med sänglinne, handduk, toapapper och tvål. Slutstädning ingår ej.
  • Helpension från lördag frukost till avslutningsfika söndag eftermiddag.

Luncherna får vi i form av matpaket då vi kommer att vara ute på fjället hela dagen, så det är termos, macklåda och dagsturssäck som gäller. Ange vid anmälan om du är vegetarian, allergiker eller liknande.

Pris

Deltagande i kursen kostar 2800 kr, vilket inkluderar boende, mat och liftkort. Behöver du inget liftkort minskas priset med 500 kr (och kom även ihåg att vi har en allmän medlemsrabatt på säsongskort). Vill du inte bo över kan du betala ett reducerat pris och bara vara med på dagsturerna, men då ingår heller inte någon mat som du istället får ordna själv.

Utökad vistelse

Vill du komma lite tidigare erbjuder Bydalsfjällen ett specialpris om 550 kr för ett tilläggspaket som inkluderar sängplats torsdag 25/1 och liftkort fredag 26/1. Detta beställs i samband med anmälan.

Ut i fluffet bara

Frågor

Har du frågor angående arrangemanget kontaktar du Daniel Hedin:
073-817 47 43
daniel.hedin@telemark.se

Anmälan och medlemskap

Anmäl dig genom att följa länken i botten av sidan. Du får därefter en betalavi via mail och antas automatiskt till evenemanget när betalningen registrerats. Om helgen blivit fulltecknad innan sista anmälningsdag kan man fortfarande anmäla sig som reserv utan betalkrav förrän man eventuellt blir antagen.

Om kursen trots allt inte går att genomföra p.g.a. så pass allvarlig snöbrist att det inte går att åka någonstans (snöguden förbjude…) så betalas pengarna tillbaka minus en liten avgift för att täcka klubbens administrativa utgifter.

För att delta i kursen behöver du vara medlem i ÖTC. Här finns två alternativ:

  1. Lös medlemskap separat först via vår ordinarie medlemsanmälan och anmäl dig sedan till kursen när medlemskapet gått igenom.
  2. Om du anmäler dig till kursen direkt utan att ha ett aktivt medlemskap innevarande säsong kommer systemet automatiskt att lägga till en medlemsavgift till totalpriset, men då endast för samma medlemskapstyp som du hade senast eller vanligt singelmedlemskap om du är ny. Vill du ha en annan medlemskapstyp behöver du göra en separat medlemsanmälan först enligt punkten ovan.

Platserna är begränsade och som vanligt gäller principen ”först till kvarn…” så anmäl dig omgående! Sista anmälningsdag är fredag 5 januari.

Vid sen avanmälan på grund av sjukdom eller skada används i första hand ovanstående reservlista. Om det inte löser sig den vägen kan vi dock inte utlova någon återbetalning annat än vid uppvisande av läkarintyg, då klubbens egen bokning gentemot destinationen är bindande efter sista anmälningsdag, men vi gör naturligtvis vad vi kan om den situationen skulle uppstå.

Skårande sväng