Årsmöte å färde

Årsmötet anno 2023 kommer äga rum kl. 19.00 tisdag 20 juni och planeras att genomföras helt eller delvis digitalt. Motioner till årsmötet ska vara styrelsen tillhanda senast den 6 juni och årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga veckan därpå.

Nu är det också bara två veckor kvar för att lösa medlemskap för säsongen 2022–2023 om du glömt att göra det! Kontakta medlem@telemark.se om du är osäker så kollar vi i registret.

Tack för den här säsongen och på återseende till hösten!

Slå ett slag för telemarken

Skuttur i vårsolen

Det var en rekordliten grupp som hade letat sig till Björnänge på lördagsmorgonen, men vi lät oss inte nedslås av det utan valde istället att utnyttja det finfina vädret till en regelrätt topptur på Åreskutan, som alltjämt lyste vit.

På väg upp...

På väg upp…

...från Ullådalen

…från Ullådalen

Vägen upp var pistad

Vägen upp var pistad

Sol med halo

Sol med halo

Efter en förmiddagsfika på vägen upp nådde vi så småningom toppen, vilket är första gången på flera år som vi nått så högt under topptursdagen – namnet till trots. Första åket kunde så slutligen göras på en fin yta som ingen i gruppen åkt förut, men som vi sett och blivit intresserade av under uppfärden. Efter lite letande hittade vi till insteget och fick sedan ett riktigt bra och långt åk hela vägen ner i Tväråvalvet.

Inbäddad bergstation

Inbäddad bergstation

Gondolfritt

Gondolfritt

Sista biten upp

Sista biten upp

Åredalen breder ut sig

Åredalen breder ut sig

Hitta skärmflygaren!

Hitta skärmflygaren!

Första åket anträds

Första åket anträds

Därefter blev det två mer klassiska men icke desto mindre härliga Tväråvalvsåk i allt smörigare snö innan det var dags att glida ner mot Ullådalen igen i den tilltagande värmen. Det blev en härlig dag i bästa vårvintertappning!

Upp igen

Upp igen

Kallsjön från Valvets topp

Kallsjön från Valvets topp

Fler spår lagda

Fler spår lagda

Sista åket

Sista åket

Slut för idag

Slut för idag

Detta var också klubbens sista skidarrangemang för den här säsongen. Vi ses nästa vinter!

Åken:

Topptursdagen

Jodå, det blir Skutan i år igen, närmare bestämt nu på lördag 6 maj. Samling vid Ica Björnänge kl. 08.30 i vanlig ordning, sen följer vi snön och väderleken.

Turen är öppen för alla som vill delta, under hela eller delar av dagen, oavsett om man är medlem eller inte – eller har en sån där knepig hälbindning – så bjud gärna med en kompis eller två!

Mer information »

Svängrum

Rekhelg i Stora Blåsjön

ÖTC arrangerade Free Heel Fiesta i Stora Blåsjön åren 2010–2011 och nu har vi börjat snegla ditåt igen efter att ha huserat i både Borgafjäll och Kittelfjäll under många år. Tolv år är en lång tid, så därför for ett gäng dit i mitten av april för att kolla läget inför en eventuell återkomst.

Prognosen inför helgen talade inledningsvis om kraftigt snöfall och halvjobbiga förhållanden, men det visade sig att solen hade andra planer. Första dagen hann vi efter ankomst med en eftermiddagstur i närheten av (den tämligen översnöade) Stekenjokksvägen, där vi hittade två riktigt lovande fjäll med fina möjligheter och rimlig anmarsch (samt några lurigheter). Snöns yta var inte den mest förlåtande för tillfället, men ett hyfsat långt åk blev det ändå.

Till topps

Till topps

Vitt och brett

Vida vyer

Ränna med stort R

Ränna med stort R

Spårsnö trots allt

Spårsnö trots allt

Terränghinder

Terränghinder

Dag två började molnigare men även varmare, så vi hade gott hopp om att få smörig åkning senare under dagen. Nu for vi över gränsen och efter att ha noterat norskarnas uppenbara aversion mot såväl breda vägar som parkeringsplatser hittade vi till en nedlagd gruva som vi kunde använda som utgångspunkt. Skogen ovanför denna visade sig vara av det mycket glesa slaget, med många roliga kullar och sänkor, och längre upp fanns ett större fjäll med flera intressanta sluttningar av varierande ambitionsnivå. Efter lunch började solen titta fram och åket ner genom skogen blev precis så glassigt som vi hoppats på – och med kallpuder skulle det vara helt fantastiskt.

Upp från gruvan

Upp från gruvan

Höjdmeter efter höjdmeter

Höjdmeter efter höjdmeter

Ovanför träden

Ovanför träden

Härliga svängar i början...

Härliga svängar i början…

...mitten...

…mitten…

...och slutet av den glesa skogen

…och slutet av den glesa skogen

Vi hann även med en tur upp längs en väg(!) på andra sidan dalen som ledde rakt upp till en liten kraftstation. Efter att ha kollat in vidderna ovanför denna vände vi skidspetsarna nedåt och fick ytterligare ett glesskogsåk i riktigt mjuk vårsnö.

Vart tar vägen vägen?

Vart tar vägen vägen?

Ubåt i fjällen?

Ubåt i fjällen?

Ännu en gles skog

Ännu en gles skog

Den sista dagen var sikten betydligt sämre och snart började det även snöa. Vi siktade därför på två närliggande lågfjäll där vi tidigare sett bra ytor från bilen, så nu var det dags att provåka dem också. Det första var synnerligen effektivt helt utan anmarsch, men i gengäld inte särskilt utmanande, medan det andra var betydligt brantare men fortfarande övervägande glest – begreppet ”tät skog” verkar inte vara en grej i det här området… Som sista insats hittade delar av gruppen ett helt sanslöst fält i ”skogen” och kunde därmed avsluta med helgens bästa åk!

Inte många hinder här

Inte många hinder här

Svängrum

Svängrum

Så här ska en skidskog se ut

Så här ska en skidskog se ut

Upp igen för sista åket

Upp igen för sista åket

Så, det finns helt klart goda förutsättningar i Blåsjön även på 2020-talet, särskilt med kallare snö tidigare under säsongen. Kanske kommer vi att utnyttja dem nästa år.

Några höjdpunkter från helgen:

Puderfrossa i Kittelfjäll

Förhållandena inför årets Free Heel Fiesta i Kittelfjäll såg lovande ut – och definitivt bättre än ifjol. Från rekningsgruppen rapporterades om fin lössnö under trädgränsen med varierat före ovanför och väderprognosen talade om påfyllning i ständigt ökande mängder ju närmare helgen kom.

I vanlig ordning hade ett helt gäng (utöver rekarna) passat på att tjuvstarta vistelsen med en eftermiddagstur på torsdagen, vilken företogs i strålande solsken och finfin snö – även uppe på kalfjället, faktiskt. Behövde det verkligen bli bättre?

Ljushuvuden

Upp i solen

Vitt och brett

Till topps

Kamma dig

Första åket

Dalkväll

Fint ska det va’

Behövde och behövde, men det blev det. Det fullständigt vräkte ner snö under hela fredagen, vilket tillsammans med en tilltagande vind gjorde att alla fick hålla sig i skogen för att se någonting. Där fanns det som väntat hur mycket fluffig snö som helst och spåren drev igen på nolltid. Det blev en riktigt häftig dag, inklusive en del utrustningshaverier, ett björnmöte(!) samt äventyrliga hemfärder på oplogade vägar.

Yrväder

Toksnö!

Åk

Många öppna fält och gator…

Åk!

…att pumpa puder på…

Åk!!

…i det tilltagande snöfallet

Risigt värre

Man tager vad man haver

Vägpuder

Vart tog vägen vägen?

I år erbjöd vi liftburen offpist alla tre dagar och efter att en mindre grupp kollat läget under fredagen var det fler som var intresserade av att se vad all trevlig nysnö kunde bjuda på dagen därpå. Svaret var ”en helt makalös dag”, vilket även grupperna som tog sig ut på fjället för egen maskin kunde skriva under på. Det var så mycket snö så man måste leta efter branter för att det inte skulle ta stopp, men det får gå under rubriken ”angenäma problem”…

Förväntan

Fler med samma ambition

Håll fallinjen

En av alla snöfyllda raviner

Stå på

Hej, vad det går

Skogsmullar

Fortfarande oåkta stråk

Sänkflyt

Det flyter

Nyspårat

Även uppe på kalfjället var det löst

Vilostund

Ingen snöbrist här inte

Söndagen grydde klar och kall och det blev åter en uppdelning mellan fjäll, skog och lift. Ganska snart mulnade det på och det blev både blåsigt och snöigt igen, men vad gjorde väl det när det fanns puder att åka i överallt – även i konkurrens med andra turare här och var. Det var bara att köra ända in i kaklet för att inte riskera att missa ännu en härlig sväng.

Passage

Kalfjällsgrupp

Pulsa på

Skogsgrupp

Topplöst

Sämre sikt och fler spår

Skogstur

Bättre sikt och inga spår

Puder!

Djupt!

Ledigt

Surfsnö

Fältet fritt

Sista åket

Det blev en fullspäckad helg med bitvis helt galna snömängder som kommer leva kvar i minnet länge. Snacka om löshälspropaganda!

Åkglädje:

Ny telemarkscamp på gång

Den andra av vinterns telemarkscamper med park- och freerideinspiratören Andreas Sjöbeck går av stapeln i Åre den 1–2 april. Deltagandet är kostnadsfritt (utöver medlemskap), men varje deltagare står för liftkort och eventuell bespisning själv. Tipsa gärna folk du känner som du tror kan vara nyfikna, vare sig de redan åker telis eller inte!

Mer information och anmälan »

Flyg och far

Sportlovsuppehåll i Gustavsberg

Nu är första omgången av vinterns kvällsträningar i Gustavsbergsbacken avklarade. Nästa vecka är det sportlov och backen är då öppen för allmänheten istället, så det är alltså ingen kvällsåkning på måndag 6 mars.

Om snötäcket håller och backen inte begränsas av andra skäl planerar vi att dra igång med en andra omgång vecka 11 och sedan hålla på fram till påsk, i mån av snö och intresse. Vi återkommer lite längre fram hur det blir med detta när vi ser hur det ser ut och eventuellt får uppdaterade direktiv från kommunen i händelse av snöbrist.

Uppdatering: Vi drar igång igen den 13 mars som planerat och därefter är det upp till Kung Bore.

Under tiden påminner vi om träffen i Bydalen på Världstelemarksdagen nu på lördag 4 mars!

Grupptryck

Snörik(e)t Almdalen

En helg i februari drog ett gäng ÖTC:are till undangömda Almdalen i nordvästra Jämtland för att se vad som där kunde finnas i åkväg. Platsen är känd, bland dem som känner den, för fin och mycken snö, men det nyliga tövädret i kombination med en riktigt blåsig prognos hade höjt orosnivån betydligt. Hur skulle det bli?

Almdalen ligger 9 km från närmsta väg, så det blev till att packa pulkan och sedan skida hela vägen fram, som dock lyckligtvis är mest platt. Det blev en mastig start på fredagseftermiddagen med ankomst i det allra sista skumma kvällsljuset, men vad gör man inte för telemarken och chansen till oåkt snö? För snö fanns det i mängder.

Mörkerseende

Äntligen framme

Under fredagskvällen och natten mot lördagen snöade det en del, men framför allt drev det mycket i den tilltagande vinden. På lördag morgon var det dock rätt fint väder, med en hel del sol och god sikt, och vinden var visserligen fortfarande betydande men fullt hanterbar. Efter en effektiv klättring uppför Grubbfjället till en vacker krater, med sjö och allt, började gruppen beta av fjällsidorna en efter en. I vanlig ordning gällde det att hitta rätt aspekt utifrån vinden och visst fanns där fin lössnö att uppbåda – helt utan konkurrens, tidigare eller nuvarande. Åken var kanske inte de längsta, men fina ändå.

Snöhus

Ut på tur, aldrig sur

Glest

Upp ur kratern

Svängrum

Första åket

Glesare

Andra sidan kratern

Så småningom styrdes kosan österut mot en bred sänka som såg lovande ut på kartan, samtidigt som det började snöa kraftigt – och här blev det jackpot. En perfekt bäckravin/naturlig halfpipe full med puder, med synnerligen gles skog runt omkring – kan det bli bättre? Ja, den var förstås också helt orörd, så här blev det ett flertal åk. Hemvägen på sydsidan fjället var bitvis lite knölig, men det gjorde inte så mycket efter dagens stora höjdpunkt.

På skrå

Mjukt var det här

Bergbana

Upp ur sänkan igen

Spårsnö

Välåkt (nu)

Till söndagen tilltog vinden men sikten var fortsatt god. En annan sänka inom synhåll från fjällgården som på förhand såg lovande ut visade sig vara av det mer utmanande slaget och vinden gjorde att det inte var så lockande att gå högre, så istället letades (och hittades) gator i skogen. Här syntes också den stora potential som närområdet har vid bättre snöförhållanden. Dagens bästa fynd var en perfekt ränna med riktigt fin snö som skulle varit ännu bättre med ett högre insteg (läs: från toppen), men även den undre halvan var trevlig, så det blev flera åk där också innan det var dags att åter packa pulkan och anträda återfärden.

Ravinerad åkning

Utmanande åkning i en brant ravin

På gatan

En av många öppningar i skogen

Det ränner iväg

Rännan nerifrån

Almdalen är nu därmed rekat, med tämligen positivt resultat – och med en fast övertygelse att det har alla möjligheter att vara mycket bättre ändå. Vi kommer tillbaka!

Några av åken:

Världstelemarksdagen 4 mars

Telemarkens egen bemärkelsedag stundar åter och i år infaller den lördag 4 mars.

ÖTC har i ett antal år bjudit in till en träff i Bydalsfjällen för att fira denna dag och i år tänker vi oss någon form av topptur om möjligt, alternativt i (eller i närheten av) pisten – eller både och. Vi ser vad vi kan få ihop utifrån anmält intresse, helt enkelt – det viktiga är att åka telis tillsammans!

Mer information och anmälan »

Åkmöjligheter

Åter till Fjäter

Efter två års pandemianpassningar var det äntligen dags för återgång till ett mer klassiskt upplägg på det tämligen klassiska telemarkslägret i Fjätervålen och en uppsjö deltagare och inspiratörer från ÖTC åkte självklart dit helgen till ära, tillsammans med ca 180 andra glada knäböjare från landets alla hörn.

Fredagen bjöd på molnigt väder och tidvis knepig sikt, men pistföret var som vanligt superbt, så det blev verkligen åka av. Skönt att vara igång.

Vitt och brett

Innan anstormningen

Fågelperspektiv

Uppifrån och ner

Se upp i backen

Full fart i pisten

På eftermiddagen anordnades en lika klassisk ”knastävling”, som denna gång gick ut på att hämta och stapla snöblock så högt som möjligt. Resultatet var, låt oss säga, varierande. Sedan var det dags för after telis, där kravall­jazz­orkestern Hejåhå med Peter var i ännu bättre toppform än vanligt till allas stora glädje.

Transport

Klumpigt värre

Konstruktion

Snön tornar upp sig

Hela bandet

Hejåhå…

Tut tut!

…med Christian och Pål

Lördagen grydde kall och nästan klar, så nu fanns inga problem med sikten. Föret i pisterna var om möjligt ännu bättre än under gårdagen och utanför käpparna hade den tidigare vindslipade ytan nu börjat transformeras, så även om den riktiga djupsnön fortfarande lyste med sin frånvaro var det riktigt skoj i offpisten.

Morgonrodnad

Morgonstund har eld i mund

På sne'

Finfint före i pisten…

Fältet fritt

…liksom i offpisten

Håll höger

De e bär…

Håll mer höger

…å åk!

Trippelsväng

Triss i telis

Bredställ

Synkronisera mera

Utsiktsfullt

Inte så pjåkigt

Efter lunch bjöds det in till stighudsturer på Vålens andra sidor – och nere mot och i skogen kunde vi bitvis hitta riktigt fin lössnö. Kul! Dagen avslutades med bankett, prisutdelning och dans som i gamla dar.

Toppenåk

Till topps, bestefar

NV

Mot Nipfjället…

V

…och Städjan

Earn your turns

Upp igen

Spårsnö

Djupa skogar, så att säga

Natten till söndagen blåste det rejält och även på morgonen var snödrevet tydligt, men vinden avtog något strax efter att vi hade satt igång och molnen drog vidare, så det blev ännu en fin dag. Den omfördelade snön hade ytterligare förbättrat offpistföret, så det var bara att köra på – och i pisterna var det naturligtvis fortsatt kanonfint. En perfekt avslutning på en härlig helg!

Fotofoto

Ny variant av gruppfoto

Pissed off? Nej, off pist!

Bäst hittills

Motvridsträning

Löst var det här

Okej, on pist är fint också

Ingen is i sikte här inte

Humöret på topp

En av ÖTC-grupperna

Tack för i år – och vi ser redan fram emot 35-årsjubileet nästa år!

Årets Fjäterfilm: