Årsmötesdags

Årsmötet 2024 äger rum kl. 19.00 tisdag 18 juni och genomförs digitalt via Teams. Motioner till årsmötet ska vara styrelsen tillhanda senast den 4 juni och årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga veckan därpå.

Nu är det också bara en dryg vecka kvar att lösa medlemskap för säsongen 2023–2024 om du glömt att göra det! Det handlar dels om att få alla siffror på rätt verksamhetsår och dels om att det endast är medlemmar som får länken till mötet sedan. Kontakta medlem@telemark.se om du är osäker, så kollar vi i registret.

Tack för den här säsongen – vi ses i höst!

Slå ett slag för telemarken

Sista turen på Skutan

Årets topptursdag tillika säsongsavslutning på Åreskutan låg något senare än vad den oftast gör, vilket medförde en viss oro för att den sommarlika värmen i början av månaden skulle ställa till det snölägesmässigt. Så visade sig dock inte bli fallet – visserligen hade det smält mycket, men som vanligt rådde mer eller mindre full vinter bara man kom upp en bit, med allt mer vårlika förhållanden längre ner, inklusive porlande bäckar.

Fyra deltagare anträdde uppstigningen från Ullådalen i strålande solsken och bara svag vind och med de förutsättningarna kändes det konstigt att de enda andra vi såg till på berget i början var två SLAO-skotrar. Underlaget var dock fortfarande ganska hårt på västsidan, där solen ännu inte kommit åt, så vi bestämde oss för att gå direkt mot toppen istället för att ta ett åk i Tväråvalvet på vägen.

På spåret

Molnfri start

Befläckat

Här hade det smält på bra

Vårvinter deluxe

Gassigt i solen

Fjällstuga

Vida vyer

En första rast togs i den stekande solen en kort sträcka från kabinbanans bergstation och sedan bar det iväg uppåt igen, nu i ökande molnighet. Det är inte alla år vi faktiskt når upp till Skutans topp, evenemangets namn till trots, men detta – liksom det förra – var ett av dem.

Bergbanor

Toppen i sikte

Vajert

Snöfritt i dalen

Till topps

Sista biten upp

Högar och klumpar

Nästan uppe

Från topps

På toppen

Efter en lite mer uttalad matpaus bar det iväg ner mot Solravinen, där snön var riktigt fin och låg i stora sammanhängande fält. Det hade nu mulnat på så ljuset var inte det allra bästa, men då allt var så slätt och fint gjorde det inte så mycket. Nästa uppfärd tillbaka mot toppen innebar lite barfläckskorsning och innan vi nådde hela vägen upp vek vi av ned mot tusenmetern för nästa åk. Detta var en ny linje som vi inte riktigt visste hur den skulle te sig, men den visade sig vara riktigt fin även den.

Fallstudie

Hur brant är det egentligen?

Sväng

Förbi klippan…

Sväng om

…ner i grytan

Överhängande

Upp igen

Kall sjö

Lite barmark får man räkna med

Dagens tredje klättring var kortare och gick bara snett upp under kabinlinan mot Störtloppet. Här kostade vi på oss ytterligare en matpaus samtidigt som himlen ljusnade igen, innan vi tog lite extra höjd och förberedde oss för att åka hela vägen ner till byn. Nu hade solen kommit fram och vi fick även några doppar regn på oss när vi susade ner i den forna pistens allt puckligare sockersnö. Från Olympiaplatån och ner var det mer smuts och några pistmaskinsvägar att hantera, men glidet var finfint och det gick att åka hela vägen ner till parkeringen och den ena bilen som vi lämnat där.

Under styva linan

Sista uppstigningen

Onpist

Fin piståkning tidpunkten till trots

Dynamisk duo

Två gånger telis

Skumpa

Runt kröken

Skidväg

Oväntat terränghinder

Vårskidåkning

Full fart i smutsig snö

Målgång

Ännu ett telispar

I och med detta är klubbens aktiviteter för säsongen över och det enda som återstår är årsmötet framme i juni, som vi återkommer med mer information om. Tack för den här vintern och på återseende till nästa!

Utför:

Årets topptursdag

Det har varit en riktigt lång säsong men nu är den på upphällningen – och som alltid avslutar vi med en topptursdag på Åreskutan!

Na na na na na na na na

I år äger denna begivenhet rum lördag 11 maj och på klassiskt manér samlas vi i Björnänge kl. 08.30. Sedan blir det troligen Ullådalen och uppåt, men exakt vad vi gör beror som alltid på väder och snöläge.

Under topptursdagen välkomnar vi alla som vill delta, medlem som icke-medlem, under hela dagen eller delar av den – liksom dem som prompt vill låsa fast hälen – så det är med andra ord fritt fram att bjuda med skidkompisar!

Mer information »

Posera mera

Vårt nya vinterparadis

”Free Heel Paradiso” var det ambitiösa arbetsnamnet för vår nya vårvinterresa till Hemavan. Så här efter fullbordat faktum kan vi bara konstatera att det inte på något sätt var tilltaget i överkant.

Väderleksprognosen såg ytterst lovande ut och förtruppen som fanns på plats redan i början av veckan rapporterade om idel kallsnö. Till torsdagen anslöt ytterligare två tjuvstartare och även om sikten inte var den bästa hela dagen återfanns ett helt otroligt område med orörd lössnö och åk som bara inte ville ta slut. Det här lovade verkligen gott inför fortsättningen!

Vitt och brett

Inga vårkänslor här inte

Ospårat

De e bär…

Nyspårat

…å åk

Sprutt!

Sa vi att det var lössnö?

När sedan alla deltagare var på plats och arrangemanget officiellt drog igång hade vinden börjat friska i, så det blev en lite kämpig första uppstigning i en stor bäckravin mellan Murtsertopparna trots strålande sol. Det finfina föret från gårdagen hade också ändrats, med hårda partier och drivbildning, men det blev bättre högre upp. Efter en första nedfärd i samma ravin hittade vi ett vindstilla ställe för dagens första matpaus och nu började även vinden avta något.

Dynamisk duo

Fri sikt

Kanalisering

Blåsigt i bäckravinen

Det går utför

Hyfsat före i första åket

Nästa uppstigning tog oss ända upp till en liten sadel med hänförande utsikt åt bägge håll och här delades gruppen i två, där en mer äventyrlig halva fick ett häftigt åk ner i den inbjudande grytan på sydsidan. Efter ytterligare ett jättelångt åk ner i ravinen på nordsidan (samt en fikapaus till) valde nämnda äventyrare sedan en alternativ hemväg som efter ett fint åk genom gles skog involverade pjäxklättring ner till och upp från en gångbro i en tämligen brant ravin längre ner, medan resten av gruppen tog den vanliga vägen tillbaka.

Utsiktsfullt

Upp igen

När och fjärran

I sadeln

Trespårigt

Grytåket

Stamgäst

Ner genom skogen till bron

På lördagen var det mindre vind men lika mycket sol, så nu styrde vi kosan mot det sägenomspunna Ryfjället, som med sin spektakulära topp inbjuder till bestigningar. Vägen upp var tämligen enkel längs en skoterled och även om det började blåsa en del ovanför trädgränsen var det inget att tala om, så alla stretade på uppåt i varierande takt tills masterna på toppen nåddes – först av flera grupper under dagen, ska tilläggas. Toppen i sig är mycket exponerad och inget för höjdrädda, men oj vilken häftig upplevelse!

Ledgång

Till topps!

Diagonal

Nära toppen

Toppstuga

På toppen…

Mastigt

…bland masterna

Sedan väntade ett lååångt åk ner till Ryfjälltjärnen, där avslutningen var helmjuk och helskön. En solgrop senare gick vi upp en bit på Joksgaejsie och fick ännu ett fint åk ner i en skål som mynnade ut i en bred bäcksänka som förde oss tillbaka ner till skoterleden. Efter lite kryssande i den övre glesa skogen gick det att nyttja ett stort kalhygge sista biten ner till vägen och de parkerade bilarna. Vilken dag!

Free your heel...

Första åket framför näsan på nästa grupp

...free your mind

Vilka vyer!

Tjärnfullt

Ner mot tjärnen

Sväng i sväng

Här var det mjukt

Positionering

Väl förrättat värv

Heltäckning

Mer ytor

Knäna böj

På väg ner mot skogen

Hyggligt

På hygget

Till resans sista dag hade vinden försvunnit nästan helt, medan solen fortsatt lyste obehindrat. Vi satsade nu på Gemken mittemot Umfors och efter en hård uppstigning i ännu en bäckravin mjuknade snön allt mer ju högre upp vi kom. Lunchen intogs sittandes på toppen, utan någon vind alls, och sedan anträddes ännu en lååång nedfärd med enorma fält med finfin lössnö det bara var att surfa sig utför. Visserligen blev det mer utmanande i ravinen sedan, men vad gjorde väl det efter en sådan topptur?

Isklättring

Upp i en till ravin

Mol allena

Sista biten upp…

Snö överallt

…till toppen…

Toppenvy

…och ännu en hänförande vy

Ytor

Första biten ner

Dubbeltelis

Nästa sektion…

OK bakgrund

…var inte sämre den

Symmetri

Beviset för en bra tur

Så, det var alltså premiären av Free Heel Paradiso i Hemavan. Det står helt klart att destinationen är alldeles utmärkt för vår typ av verksamhet, med hur mycket åkning som helst på riktigt stora fjäll – huvudupplevelsen var att det var väldigt långa åk överallt, med mycket yta och utan egentliga krux längs vägen om man inte aktivt söker upp dem. Vi hade kanske väntat oss mer vårsmör och slask än vad vi fick (läs: inget), men i gengäld blev det alltså kallsnö för hela slanten under långa, ljusa aprildagar. Sämre kan man ha det.

Lååång film med lååånga åk:

Efteranmälan till Hemavan

Vi har utrymme för fler deltagare i vår nya offpistresa Free Heel Paradiso till Hemavan om två veckor, d.v.s. den 18–21 april. Några platser går att knipa direkt och därefter kör vi reservkö som vi förväntar oss att kunna tömma allt eftersom, så det är bara att anmäla sig på vanligt sätt om man vill hänga med och få sig lite (läs: mycket) vårvinteråkning!

Ny sista anmälningsdag är söndag 14 april.

Mer information och anmälan »

Till topps

En final som hette duga

Årets Free Heel Fiesta kommer, om nuvarande planer håller, att bli den sjunde och sista som är förlagd till Kittelfjäll – inte nödvändigtvis för alltid, men åtminstone ett tag framöver, då det ingår i arrangemangets upplägg att testa olika ställen. Därför var det något av en final i år – och vilken final det blev!

Inför helgen såg det dock inte så bra ut, med rapporter om hård och/eller bristande skare mest överallt och inga snöfall i sikte. Den rekordstora rekningspatrullen som hängde i området under veckan innan hade därför en viktig uppgift och efter några ”det såg i alla fall bra ut från bilen”-chansningar en god bit västerut lokaliserades mycket riktigt såväl fina ytor som förvånansvärt lös snö – och vädret visade sig från sin allra bästa sida.

Plattförs

Titta, mjuk snö!

Yta utan yta

Slätt var det här

Goda utsikter

På en av ett flertal toppar som besöktes

På spaning

”Där ska vi åka!”

Natten till fredagen var en mycket blåsig historia, så det fanns hopp om ytterligare påfyllnad på sina håll. Två grupper styrde kosan mot torsdagens rekningsområde, där den bästa snön hade hittats, och blev inte besvikna. Vinden hade skapat en lite lurig yta längre upp, men närmare och framförallt i den glesa skogen var det djupt och mjukt. Att det snöfall som inledde dagen gradvis ersattes av solsken (och fantastiska vyer) gjorde inte saken sämre.

Ner å opp

Lite krux på uppvägen

Fluff

Sköna svängar…

Mer fluff

…i glesskogens…

Ännu mer fluff

…mjuka snö

Nedfärd

Fint var det här

Grupperna hade åkt på lite olika ställen från början, men sammanstrålade senare under dagen och fikade (nästan) tillsammans – och de sista åken ner till bilarna var bland de bästa så långt. Den tredje gruppen som dröjt sig kvar i liftsystemet rapporterade också om fina förhållanden (och fint väder), även om det där rörde sig mer om smör än om puder.

Kvartett

Gruppaktivitet

Puder

Fler sköna svängar…

Mer puder

…i ännu glesare skog…

Ännu mer puder

…och lika fint puder

Smör

Smörigt i skogen…

Mer smör

…i systemet

Lördagen lovade klart väder men även en del vind, så det var lite osäkert hur högt vi skulle kunna ta oss utan obekvämligheter. Denna gång blev det bara två grupper totalt, som återigen sökte sig åt lite olika håll från en gemensam startpunkt. Bara man tog sig ur vinden i högre terräng fanns helt sanslösa ytor i gles och lekfull skog med bitvis fantastiskt kallpuder, så det var idel mungipor i öronhöjd.

Toppenvy

Snabb toppvisit

Full fart

Jodå, mjukt här också

Trampa på

Fantastisk skog…

Glesbygd

…med mycket utrymme…

Pow-wow

…och otrolig snökvalitet

Gloria

Upp igen…

Svängrum

…och ner igen

Till topps

Sista gången gillt

Resans sista dag var likaledes klar och även om vinden var svagare fanns den fortfarande kvar på höjd. En större grupp återvände till lördagens lössnöområde för att riktigt åka slut på allt härligt puder där och njuta av solen. En mindre grupp satsade på en topptur på Daevnientjahke, där den sista stigningen var mest hård och knepig och även om inte huvudtoppen nåddes blev det åter vida vyer och ett utmanande men rätt fint åk ner till skogen. Och skogen, ja – där låg snön lika lös och djup som den brukar, så det vevades åk efter åk tills det var dags att åka hem och städa.

Fältet fritt

Fria ytor

Uppspårat

Här också

Fikafinal

Ut och njut

Platåniskt

Till topps, bestefar!

3x

Trippeltelis

Det går utför

Brant men bra

Puderfrossa

Avslutning i skogen

Vi tackar därmed Kittelfjäll för sju härliga och omväxlande år, så får vi se när vi dyker upp igen. Finalpasset går verkligen inte att klaga på och vi får återigen begagna uttrycket ”överträffade förväntningar”. På återseende på ny plats och i ny snö nästa år!

Blandade åk från helgen:

Anmälan till Hemavan är igång

Nu är anmälan till vår nya vårvinterresa Free Heel Paradiso i Hemavan den 18–21 april öppen! Detta blir en ny form av klubbresa där vi inte har utsedda gruppledare, utan den kan mer betraktas som en form av kompisresa där man inte behöver känna eller samla ihop kompisarna ifråga själv.

Sista anmälan är onsdag 27 mars, men då det är färre platser än vanligt kan de mycket väl hinna ta slut innan dess.

Mer information och anmälan »

Så ska det se ut

Restplatser till Free Heel Fiesta

Vi har fått loss ett par restplatser till Free Heel Fiesta i Kittelfjäll den 14–17 mars, så den som missade den ordinarie anmälningsperioden har en ny chans nu!

Nytt sista anmälningsdatum är fredag 8 mars och om platserna skulle hinna gå åt innan dess går det även bra att ställa sig i reservkön genom att anmäla sig ändå, i händelse av att fler restplatser uppenbarar sig.

Mer information och anmälan »

En uppåt grupp

Dubbeltelis på World Telemark Day!

Världstelemarksdagen, som alltid infaller första lördagen i mars, har nu hunnit bli ett helt årtionde gammal! I år är det alltså den 2 mars som gäller och dagen/årtiondet till ära kommer det finnas två lokala telisevenemang att välja mellan. Alla är välkomna!

Mer information (x2) »

Telisträff i Bydalen

Vi samlas i Bydalen kl. 09.30 och böjer sedan knä tillsammans under dagen, allt utefter väder, före och gruppens ambition.

Telistrupp

Skidtest i Gustavsberg

Lagg & Hoj bjuder in till skidtest i Gustavsbergsbacken kl. 11–15, samt säljer ut både testade och otestade prylar till finfina priser.

WTD i GB

Ny topptursresa till Hemavan i april

Allt har sin början och det är nu dags för en ny klubbresa till en ny ort, vid en ny tidpunkt på säsongen och i en ny, mindre uppstyrd form – säg hej till Hemavan! Vi förlänger årets telemarkssäsong med ytterligare en resa med inriktning på vårvinter­skidåkning och toppturer den 18–21 april.

Hemavan är perfekt för skidbestigning och erbjuder många fina och lättillgängliga turer, med tiotals olika möjliga åk, i terräng som passar allt från nybörjare på topptur till mer luttrade åkare. Anmälan öppnar i slutet av februari, men kolla in infosidan redan nu – och kom sedan och utforska nya åk med oss under vårvinterns långa ljusa dagar!

Mer information »

Glesbygd

P.S. Anmälan till vår mer närliggande offpistresa Free Heel Fiesta i Kittelfjäll stänger imorgon söndag 18 februari. Skynda skynda!