Efteranmälan till Hemavan

Vi har utrymme för fler deltagare i vår nya offpistresa Free Heel Paradiso till Hemavan om två veckor, d.v.s. den 18–21 april. Några platser går att knipa direkt och därefter kör vi reservkö som vi förväntar oss att kunna tömma allt eftersom, så det är bara att anmäla sig på vanligt sätt om man vill hänga med och få sig lite (läs: mycket) vårvinteråkning!

Ny sista anmälningsdag är söndag 14 april.

Mer information och anmälan »

Till topps

En final som hette duga

Årets Free Heel Fiesta kommer, om nuvarande planer håller, att bli den sjunde och sista som är förlagd till Kittelfjäll – inte nödvändigtvis för alltid, men åtminstone ett tag framöver, då det ingår i arrangemangets upplägg att testa olika ställen. Därför var det något av en final i år – och vilken final det blev!

Inför helgen såg det dock inte så bra ut, med rapporter om hård och/eller bristande skare mest överallt och inga snöfall i sikte. Den rekordstora rekningspatrullen som hängde i området under veckan innan hade därför en viktig uppgift och efter några ”det såg i alla fall bra ut från bilen”-chansningar en god bit västerut lokaliserades mycket riktigt såväl fina ytor som förvånansvärt lös snö – och vädret visade sig från sin allra bästa sida.

Plattförs

Titta, mjuk snö!

Yta utan yta

Slätt var det här

Goda utsikter

På en av ett flertal toppar som besöktes

På spaning

”Där ska vi åka!”

Natten till fredagen var en mycket blåsig historia, så det fanns hopp om ytterligare påfyllnad på sina håll. Två grupper styrde kosan mot torsdagens rekningsområde, där den bästa snön hade hittats, och blev inte besvikna. Vinden hade skapat en lite lurig yta längre upp, men närmare och framförallt i den glesa skogen var det djupt och mjukt. Att det snöfall som inledde dagen gradvis ersattes av solsken (och fantastiska vyer) gjorde inte saken sämre.

Ner å opp

Lite krux på uppvägen

Fluff

Sköna svängar…

Mer fluff

…i glesskogens…

Ännu mer fluff

…mjuka snö

Nedfärd

Fint var det här

Grupperna hade åkt på lite olika ställen från början, men sammanstrålade senare under dagen och fikade (nästan) tillsammans – och de sista åken ner till bilarna var bland de bästa så långt. Den tredje gruppen som dröjt sig kvar i liftsystemet rapporterade också om fina förhållanden (och fint väder), även om det där rörde sig mer om smör än om puder.

Kvartett

Gruppaktivitet

Puder

Fler sköna svängar…

Mer puder

…i ännu glesare skog…

Ännu mer puder

…och lika fint puder

Smör

Smörigt i skogen…

Mer smör

…i systemet

Lördagen lovade klart väder men även en del vind, så det var lite osäkert hur högt vi skulle kunna ta oss utan obekvämligheter. Denna gång blev det bara två grupper totalt, som återigen sökte sig åt lite olika håll från en gemensam startpunkt. Bara man tog sig ur vinden i högre terräng fanns helt sanslösa ytor i gles och lekfull skog med bitvis fantastiskt kallpuder, så det var idel mungipor i öronhöjd.

Toppenvy

Snabb toppvisit

Full fart

Jodå, mjukt här också

Trampa på

Fantastisk skog…

Glesbygd

…med mycket utrymme…

Pow-wow

…och otrolig snökvalitet

Gloria

Upp igen…

Svängrum

…och ner igen

Till topps

Sista gången gillt

Resans sista dag var likaledes klar och även om vinden var svagare fanns den fortfarande kvar på höjd. En större grupp återvände till lördagens lössnöområde för att riktigt åka slut på allt härligt puder där och njuta av solen. En mindre grupp satsade på en topptur på Daevnientjahke, där den sista stigningen var mest hård och knepig och även om inte huvudtoppen nåddes blev det åter vida vyer och ett utmanande men rätt fint åk ner till skogen. Och skogen, ja – där låg snön lika lös och djup som den brukar, så det vevades åk efter åk tills det var dags att åka hem och städa.

Fältet fritt

Fria ytor

Uppspårat

Här också

Fikafinal

Ut och njut

Platåniskt

Till topps, bestefar!

3x

Trippeltelis

Det går utför

Brant men bra

Puderfrossa

Avslutning i skogen

Vi tackar därmed Kittelfjäll för sju härliga och omväxlande år, så får vi se när vi dyker upp igen. Finalpasset går verkligen inte att klaga på och vi får återigen begagna uttrycket ”överträffade förväntningar”. På återseende på ny plats och i ny snö nästa år!

Blandade åk från helgen:

Anmälan till Hemavan är igång

Nu är anmälan till vår nya vårvinterresa Free Heel Paradiso i Hemavan den 18–21 april öppen! Detta blir en ny form av klubbresa där vi inte har utsedda gruppledare, utan den kan mer betraktas som en form av kompisresa där man inte behöver känna eller samla ihop kompisarna ifråga själv.

Sista anmälan är onsdag 27 mars, men då det är färre platser än vanligt kan de mycket väl hinna ta slut innan dess.

Mer information och anmälan »

Så ska det se ut

Restplatser till Free Heel Fiesta

Vi har fått loss ett par restplatser till Free Heel Fiesta i Kittelfjäll den 14–17 mars, så den som missade den ordinarie anmälningsperioden har en ny chans nu!

Nytt sista anmälningsdatum är fredag 8 mars och om platserna skulle hinna gå åt innan dess går det även bra att ställa sig i reservkön genom att anmäla sig ändå, i händelse av att fler restplatser uppenbarar sig.

Mer information och anmälan »

En uppåt grupp

Dubbeltelis på World Telemark Day!

Världstelemarksdagen, som alltid infaller första lördagen i mars, har nu hunnit bli ett helt årtionde gammal! I år är det alltså den 2 mars som gäller och dagen/årtiondet till ära kommer det finnas två lokala telisevenemang att välja mellan. Alla är välkomna!

Mer information (x2) »

Telisträff i Bydalen

Vi samlas i Bydalen kl. 09.30 och böjer sedan knä tillsammans under dagen, allt utefter väder, före och gruppens ambition.

Telistrupp

Skidtest i Gustavsberg

Lagg & Hoj bjuder in till skidtest i Gustavsbergsbacken kl. 11–15, samt säljer ut både testade och otestade prylar till finfina priser.

WTD i GB

Ny topptursresa till Hemavan i april

Allt har sin början och det är nu dags för en ny klubbresa till en ny ort, vid en ny tidpunkt på säsongen och i en ny, mindre uppstyrd form – säg hej till Hemavan! Vi förlänger årets telemarkssäsong med ytterligare en resa med inriktning på vårvinter­skidåkning och toppturer den 18–21 april.

Hemavan är perfekt för skidbestigning och erbjuder många fina och lättillgängliga turer, med tiotals olika möjliga åk, i terräng som passar allt från nybörjare på topptur till mer luttrade åkare. Anmälan öppnar i slutet av februari, men kolla in infosidan redan nu – och kom sedan och utforska nya åk med oss under vårvinterns långa ljusa dagar!

Mer information »

Glesbygd

P.S. Anmälan till vår mer närliggande offpistresa Free Heel Fiesta i Kittelfjäll stänger imorgon söndag 18 februari. Skynda skynda!

Ännu ett jubileum i Fjätervålen

Stormen Ingunn såg ett tag ut att ställa till det för 35-årsjubileet av telemarkslägret i Fjätervålen, men i slutändan tog den en nordligare bana och det visade sig vara en tämligen god idé för den återkommande ÖTC-delegationen att söka skidåkning ett stycke söderut.

Fredagsmorgonen bjöd på en flammande gryning och sedvanligt kaos vid samlingen då ca 200 knäböjare skulle fördelas i grupper och sedan bar det iväg ut i lika sedvanligt utmärkta backar. Inom kort började det snöa så sikten var inget vidare, men åkningen desto bättre.

Gott gry

Morgonrodnad

Pistpiskare

Full fart i backen…

Stavföring

…med allehanda övningar

Liftnära offpist

Hyfsade förhållanden…

Offpistnära lift

…i offpisten också

Eftermiddagen inleddes med första delen av årets tävling och sedan var det fri åkning i ett fortsatt ymnigt snöfall och vind, vilket lovade gott inför fortsättningen. Offpistföret var annars halvdant ovanför skogen, där det å andra sidan var betydligt bättre – särskilt i de nedre delarna, där det var en meter(!) kallpuder utan lager.

Alla på en gång

Tävlingsdags i snöyran

Free refill

Kräksnö deluxe

Goda utsikter

Plötslig sikt (tillfälligt)

Skogsfluff

Här var det djupt

För smala skidor

För att inte tala om här

Väderprognoserna hade hotat med flertalet plusgrader under en stor del av kvällen och natten mot lördagen, men det bidde knappt en tumme, så påverkan på föret var begränsad. Himlen var också klar på morgonen, så även om det var fortsatt blåsigt sökte sig många grupper ut i offpisten. Underlaget där var högst varierat, men på flera ställen var det mjukt nog, särskilt efter att ha blivit uppåkt av allehanda löshälare. Kul dag (och trötta ben)!

Bättre utsikter

Jaså, är det så här det ser ut på toppen

Knaggel

Halvdant offpistföre

Skump

Bättre offpistföre

Nyspårat

Ännu bättre offpistföre

Stilrent

Stå på!

Vinden tilltog under eftermiddagen så den planerade stighudsturen gick om intet, men för den med (någorlunda) pigga ben fanns gott om rolig åkning att få både i och utanför skogen. På kvällen avgjordes sedan den avslutande delen av tävlingen och året till ära serverades en jubileumstårta i bästa fyrverkeristil.

Mot Lofsis

Fint…

Drevet går

…men blåsigt

Hej å hå...

Flera gästartister…

...med gäster

…på dagens after telis

Det bär sig

Servering av…

3:a 5:a

…jubileumstårtorna

Även söndagen grydde klar, men den kraftiga vinden hade pinat alla öppna ytor högre upp, så de flesta höll sig i pisterna tills det var dags att ta farväl av ännu en succéupplaga av lägret som alltid levererar. Tack till alla oförskämt positiva deltagare och självfallet Lars-Tommy som håller fanan högt år efter år. På återåkande!

Orört

Första åken

Backbelysning

Söndagssol

En pina

Inget vidare offpistföre här inte

Dubbelt upp

”Parallellsväng”

Medlemserbjudande på Scarpas nya lättviktspjäxa

Vår samarbetspartner Lagg & Hoj erbjuder just nu klubbens medlemmar att förboka den nya versionen av Scarpa TX Pro till ett kraftigt reducerat pris!

Nyheter

  • Ca 250g lättare
  • Mycket bättre gåläge motsvarande alpina toppturspjäxor (62 grader)
  • Utbytbart bälgskydd på sidan fram
  • Moderna, helt nya material och gjutform – lätta att komma in i, mjuka där de behövs men styva på rätt ställe
  • Det översta spännet är utbytt mot en powerstrap
  • En större största storlek (mondo 31)

Lästen är samma som tidigare år, så passformen ska vara i stort sett densamma.

Pris och beställning

Riktpriset för pjäxorna är 8450 kr, men klubbens medlemmar erbjuds härmed att förboka dem för 5995 kr, d.v.s. hela 29 % rabatt! Förväntad leverans är i oktober 2024.

För att beställa, skicka ett mail till mikael@lagghoj.se med följande:

  1. ”Scarpa TX Pro 2025” som ämne
  2. Önskad modell (herr eller dam)
  3. Önskad storlek i mondopoint (se Scarpas storlekstabell för mer information)
  4. En länk till ditt digitala medlemskort (se nedan) eller en kopia på medlemsbetalningen från din bank

Observera att detta är ett rent medlemserbjudande, så om du inte kan bevisa att du har ett giltigt medlemskap för säsongen 2023–2024 enligt den sista punkten kommer din beställning att strykas. Det digitala medlemskortet kommer du åt genom länken i välkomstmailet du får när din medlemsbetalning registreras, eller genom att klicka på den tredje ikonen från vänster i sidfoten i valfritt transaktionsmail från medlemssystemet (gäller t.ex. kvitton, inte vanliga nyhetsbrev).

Medlemsanmälan »

Beställningen måste läggas innan den 14 februari för att vara giltig, men tänk på att det kan ta ett par dagar för medlemsbetalningen att gå igenom vid girering, så se till att genomföra den direkt för att inte missa fönstret!

Skicka ett mail till medlem@telemark.se om du har frågor kring medlemsbetalningen eller är osäker på om du har ett giltigt medlemskap för innevarande säsong eller inte.

Snöfokus i Bydalen

Förhållandena såg länge hur lovande ut som helst inför årets upptaktshelg, med tidig vinter och stora mängder snö av ypperlig kvalitet. Men så kom då den fruktade blidan precis innan det var dags, med plusgrader flera dagar i sträck och storm på fjället. Skulle Bydalen kunna överträffa förväntningarna ännu en gång?

Ja, självklart! Hela tolv deltagare hade sökt sig upp i förväg, med delvis lite äventyrlig transport, och gled ut i helt sanslöst fina backar på fredagsmorgonen. Vinden blåste visserligen fortsatt hårt ovanför trädgränsen, men bara man höll sig nedanför densamma var det hur fint som helst och även de ytor som ofta är steniga var helt snötäckta – och det var knappt någon annan i hela dalen heller. Lågsäsong FTW.

Ingen konkurrens

Tomt i backen

Snötäcke

Vitt värre

Det kom lite mer snö under kvällen och natten och när lördagen grydde räknades tre skidskolegrupper in, varav ett flertal deltagare var nya för såväl klubben som telemarken. Kul! Föret var förstås lika fint som dagen innan och mången övning hanns med under förmiddagen.

Brett utbud

Så ska ett skidställ se ut

Knäna böj!

Uppställning i mittengruppen

Skära nån

På kant med tillvaron

Dubbelt upp

Telistvillingar

Positionera mera

Vridning: mot

Full...

Full…

...fart...

…fart…

...i backen

…i backen

Under eftermiddagen tilltog det snöfall som börjat om några timmar tidigare, men innan alla släpptes ut för fri lek i allt det vita var det dags för klubbmästerskapet. Även denna gång hölls detta i Hovdes selftimerbana, men till skillnad från de senaste åren handlade det inte om att pricka sin egen tid, utan istället gissa sin egen tid – i förväg… Det blev ett brett spann av felmarginaler ända upp till 14 sekunder, men tre åkare kom under sekunden – och av dessa stod Tommy Molén som segrare med endast 22 hundradelars differens!

Free refill

Ja, se det snöar

Banarbete

Full fart – eller…?

Målbild

Målgång

Full vinter

Mer snö och mer vind

Tak och hej

Ingen snöbrist direkt

Snön bara fortsatte att falla och till söndagen hade ytterligare två deltagare lurats upp från stan för att utforska resultatet. Som väntat var det löst och mjukt överallt, med härligt puder på sina håll som delvis höll sig oåkt långt frampå dagen, bara man visste var man skulle leta – och även det som snabbt blev uppåkt var fortsatt mjukt och kul.

De ä bar å åk

Första spåren

Mjukgörande

Andra spåren

Ser du rött?

Triss i telis

Stavfel?

Löst i pisten…

Orört

…och utanför den

Lysande åkning

Se så glad man blir av telemark

Väderprognosen lovade halvklart och uppehåll på eftermiddagen, men istället fortsatte snöfallet och dimman sänkte sig. Högzon hade öppnat för första gången på en vecka, men sikten (eller snarare bristen därpå) gjorde att det inte var någon mening med att försöka sig på några av de högre och brantare åken. Dock fanns stora ytor med jämn och fin och mestadels ospårad lössnö strax därunder bland de översta buskarna, så det var bara att peka skidorna neråt och köra ändå.

Tjockt värre

Dimma på toppen

Sidospår

Pudret är funnet

Låren brände rejält när alla ramlade in till avslutningsfikat, nöjda och glada över ännu en härlig helg som blev mycket bättre än befarat. Tack igen, Bydalen!

Liten film: