Årets Fjällfest

ÖTC:s deltagande i Fjällfest har vid det här laget blivit ett fast inslag, som i år dessutom utökades med två föredrag under kvällstid – allt för att såväl tillmötesgå som väcka intresset för telemark.

Torsdag

Bara undertecknad på plats, men då de flesta kommer under (förmid)dagen behövdes ingen hjälp från början – i den första turen kl. 10.00 fanns en (1) deltagare. Men, vi gick upp ändå, mycket för att bara känna på snön, vilken visade sig vara mycket blöt och mjuk samt närvarande i märkbart mindre mängder än förra gången. Ingen större höjd uppnåddes, då dimman låg tät halvvägs upp i Personalbacken och vinden låg på i vanlig Fjällfestanda.

Fjällsjö

Fjällsjö

Gissa varumärket

Gissa varumärket

Låga moln, lite snö

Låga moln, lite snö

Efter lunch på stationen anslöt ytterligare sju knäböjare, så nu blev det mer snurr på saker och ting. Vädret blev även bättre och bättre, så nu kunde vi åka hela backen. Lite vågigt längst upp och sugsnö av sällan skådad kaliber längst ner, men däremellan var det jämnt och fint. Tips utdelades och alla åkte bättre när vi slutade än när vi började, så helt galet kan det inte ha gått.

Eftermiddagssol

Eftermiddagssol

Föredraget på kvällen, som behandlade telemarkens uppkomst och utveckling, olika stilar, internationella tävlingar och klubbens verksamhet, bevittnades av ett fåtal personer, mycket på grund av den tidiga tidpunkten som även krockade med såväl middag som turanmälan.

Fredag

Nu hade även Simon anlänt, vilket var bra då deltagarantalet landade på 14, trots snö och kraftig vind. Det myckna snöandet hade gjort underverk med föret – av torsdagens varmsnö syntes/kändes inte ett spår och många av barfläckarna hade krympt eller försvunnit. Lunchen intogs i skydd av en gedigen driva vid trädgränsen, vilket dock även medförde att snön som fortsatte falla var betydligt blötare än uppe på fjället.

Mellan snöbyarna

Mellan snöbyarna

Telemark är energikrävande

Telemark är energikrävande

Vi kom upp till Personalbackens krön som högst, men det var inte helt enkelt (läs: toksvårt) att bedriva kursverksamhet i sådan vind. Gruppens nivå var även ganska varierad, men alla tog sig ner och vissa avvek tidigare än dem som höll ut längst.

Där bortom någonstans döljer sig en fjällvy

Där bortom någonstans döljer sig en fjällvy

Kvällens föredrag hölls i annan lokal men trots samma tid hade ett icke oanseligt antal telisintresserade letat sig dit. Kul! Snön och vinden fortsatte sedan kvällen igenom, även om bådadera höll på att minska.

Påfyllning

Påfyllning

Lördag

Närmare 200 personer lämnade stationen denna morgon, de flesta åt samma håll. Vår grupp innehöll tio av dessa, som närmast omgående fick riktigt fin snö under skidorna.

Högtryck

Högtryck

Lämmeltåg

Lämmeltåg

Vädret blev stadigt bättre och även om den allra översta delen av backen var barslipad hittade vi snabbt igen den bortblåsta snön lite längre ner, för där var det hur bra som helst. Många vändor blev det, med spikraka uppåtspår för att tjäna tid. Tre deltagare höll ut hela tiden, varav en (som verkade tröttast) till och med gick upp en extra gång efter att vi avslutat dagen. Mmm, lössnö.

Återanvänd lunchdriva

Återanvänd lunchdriva

Nämen, titta där borta!

Nämen, titta där borta!

Lössnön

Lössnön

Slaktad Get. En betydande andel av spåren är våra!

Slaktad Get. En betydande andel av spåren är våra!

Söndag

Sol och ännu mindre vind, så vi siktade (så småningom) på toppen. Då flera av de åtta deltagarna hade hemfärder att passa var det endast tre som hängde med hela vägen upp och på grund av tilltagande vind på höjd gick vi nedanför själva Turisttoppen och grävde ner oss bakom en liten kulle med utsikt över resten av Snasarna för lunch.

ÖTC vid fjällets fot

ÖTC vid fjällets fot

Sönner Tväråklump et al

Sönner Tväråklump et al

Här uppe var skateföret utmärkt, så vi skippade toppen och tog oss ner mot Personalbacken på enklaste sätt, med bättre snö än de lite högre linjerna. Ett antal vändor i nämnda backe följde med trötta ben som resultat. Fin avslutning på en kul helg!

Fina förutsättningar...

Fina förutsättningar...

...för offpistnjutning

...för offpistnjutning

Fjällfest känns säkert som säsongens sista evenemang för många, men glöm inte bort ÖTC:s årliga topptursdag den 4 maj! Vårskidåkning, grillkorv och likasinnade som jagar lite extra gogglebränna. Och du – här behöver du inte ens vara medlem för att delta…

1 svar på ”Årets Fjällfest

  1. Bra jobbat! 🙂
    Himla trevlig redovisning av helgen. Blir riktigt avis.
    Peter.

Kommentarer är stängda.