Free Heel Fiesta 2011

Vad får man om man blandar lika delar av Astrid Lingrens Bullerbyn, en känsla av oändlig ödemark och ett fabrikslager ejderdun? Förmodligen något som påminner om årets Free Heel Fiesta.

Årets Fiesta ägde rum i jämtländska Stora Blåsjön i slutet av mars. Förväntningarna var skyhöga med tanke på hur lyckat det blev 2010 och hur lyriska alla deltagare var efter den helgen. Såhär i efterhand tror jag att man säkert kan säga att det här året var minst lika bra, ja kanske till och med lite bättre.

För dig som inte varit i Stora Blåsön kan man kort sammanfatta det med att det är ett berg med en framsida med fyra liftar som slingrar sig upp till toppen på det som kallas framsidan. Bredvid liftarna löper relativt smala och periodvis ganska flacka backar. Bredvid pisterna finns stora områden som klippta och skurna för liftnära offpiståkning. På baksidan av berget finns bra åkning och förnäm skogsåkning för den som vill ge sig ut i terrängen. Och just det, det brukar finnas mycket snö och nästan inga åkare.

Liksom förra året varade årets Fiesta i tre dagar med ankomst en torsdag kväll och hemresa på söndag eftermiddag. Under fredagen och lördagen anordnades skidskolor på förmiddagen där man kunde åka med varierande förkunskaper och dödslängtan, från grön till svart grupp samt den nya ”inspirationsgruppen” där fokus låg på att bryta ny mark i sin åkning.

Under eftermiddagarna anordnades clinics med olika teman, från enkel till mer avancerad offpiståkning, lavinkunskap, hopp och jibbing m.m.

Det finns egentligen inget bra sätt att göra Fiestan rättvisa i text men eftersom det finns en del bilder (och de dessutom finns på Internet) så kan man vara säker på att det har inträffat.

Bra väder, gammal lift

De som säger att "ner kommer man alltid" nämner sällan hur besvärligt det kan vara med alla barr när man dammat in i en fullvuxen gran.

Så långt allt väl men missar man telisställningen i landningen är allt förgäves.

Kortkäpp funkar med telemark också.

Och till slut för att försöka förmedla lite mer av känslan, samlade videoklipp:

Nästa år kommer Free Heel Fiestan att äga rum i Borgafjäll, mer info kommer under hösten så håll uppsikt.