Topptursdagen 2014

ÖTC:s traditionsenliga topptursdag genomfördes i år den 10 maj. Tyvärr hade den likaledes traditionsenliga Grillmästaren råkat ut för en skada i samband med utövande av en livsfarlig sommaridrott, så Simon fick träda in som vikarierande färdledare – fast utan grill. Fem sugna toppturare samlades i Björnänge på morgonkvisten och for sedan vidare till Ullådalen, där det vanliga distriktsalpinlägret skulle hållas som planerat, efter vissa om och men, vilket innebar att vi kunde påbörja själva toppturen två liftlängder upp.

Det hade kommit märkbara snömängder under den senaste veckan, så vägen upp till toppen var oproblematisk. Vädret var övervägande molnigt, men också varmt och nästan vindstilla. Strax under toppen drog det in dimma, vilket gjorde fikarasten utanför toppstugan till en isolerad historia.

Trampa på

Trampa på

Gondolen berg

Gondolen berg

Dimman drar in

Dimman drar in

Drakrygg

Drakrygg

"Var kom all denna maräng ifrån?"

"Var kom all denna maräng ifrån?"

Därefter bar det ner mot Blåstensbranten, i växlande sikt. Själva åket var till största delen mjukt och fint, bara man såg nåt, och vi fortsatte en god bit ner. Kul!

På kanten till branten

På kanten till branten

Fin snö

Fin snö

Spårläggning

Spårläggning

En klättring senare var det dags för en ny fikapaus på toppen och nu hade en sjätte deltagare anslutit. När vi var klara dök det upp ett helt kompani andra skidåkare (med konstiga bindningar) och efter ett kort hejande pekade vi våra egna skidspetsar neråt och satte av i riktning mot byn.

Kallsjön

Kallsjön

Framsidan

Framsidan

Vi följde en likartad rutt som ifjol, med avbrott för ett dropp längs vägen där Simon satsade allt – och en bit nedanför letade Daniel upp den enda stenen på ett stort snöfält med hjälp av knät. Under följande fina bit ner mot Lillskutan började sugsnö göra sig påmind, för att bli riktigt akut vid Totthummeln.

Nedan droppet

Nedan droppet

Det suger

Det suger

Omplåstring

Omplåstring

Gruppen samlad på Lillskutan

Gruppen samlad på Lillskutan

Inte Östra Ravin den här gången

Inte Östra Ravin den här gången

Åk runt

Åk runt

Sista biten ner skedde i pist, först som störtlopp för att över huvud taget få någon fart, men mot slutet blev snön plötsligt hårdare och det gick att få till en fin serie svängar – om man hade nån ork kvar i benen. En skogspromenad senare kom vi fram till Simons enkla boning och slutet på en trivsam avslutningsdag. Väl mött nästa år!

Åresjön nedan

Åresjön nedan

Åreskutan ovan

Åreskutan ovan