Borgafjäll – snömagneten nummer ett

Nyliga snödjupsmätningar i Borga visade på halvannan meter, i stark kontrast till barmarken i Östersund (och stora delar av övriga Norrland), men hur skulle det gå med temperaturen? Det var den främsta tanken som for genom våra huvuden inför årets Free Heel Fiesta, den tredje förlagd till Borgafjäll. Torsdagen hade varit varm och blåsig och när vi kom fram i halv storm – med en plötslig uppenbarelse av gigantiska plogvallar precis vid bygränsen – möttes vi av en istäckt parkering och stenhårda snöhögar. Hur skulle detta gå?

Det blåste på rejält under kvällen och natten, vilket tillsammans med snöfall gjorde fredagsmorgonen till en vit historia. Halva gänget chansade på Hemliga Skogen, medan den andra halvan dröjde sig kvar på den närmaste sluttningen. Bådadera visade sig vara bra val – bara man valde rätt aspekt hade vinden fört med sig stora mängder lössnö och det hårdare lager som blidan skapat därunder var inte av cementkaraktär. Det blåste bra på toppen, men i skogen var det närmast stilla – och härligt fluffigt, såsom vi mindes det. Många fina åk blev det!

Kräksnö

Kräksnö

Inget fel på snödjupet

Inget fel på snödjupet

Vitt i skogen

Vitt i skogen

Blåsigt på fjället

Blåsigt på fjället

Fluff!

Fluff!

Tjohoo!

Tjohoo!

På lördagen for en av grupperna ytterligare ett stycke västerut för att utforska en dittills okänd knabbe, vilken också visade sig bjuda på gles, lekfull skog med högkvalitativ snö. Bakom toppen fanns också en jättefin liten gryta, där solen gassade gott och snön var helt underbar. Återigen en bra chansning!

Nya mål

Nya mål

Utsikt västerut

Utsikt västerut

Utsikt österut

Utsikt österut

Den sista dagen, som grydde strålande klar, tog sig hälften till Hemliga Skogen och resten letade sig upp på kalfjället, på en ny expedition ut i det okända. Åken blev bättre och bättre ju högre vi kom, tvärtemot förväntningarna, och till slut hittade vi en makalös sluttning med precis rätt riktning och lutning, som bjöd på helgens bästa åk – och sedan följde en spännande nedfart genom granskogen. Vilken avslutning!

Expeditionsdeltagare

Expeditionsdeltagare

Ren njutning i solen

Ren njutning i solen

Det är fint i fjällen

Det är fint i fjällen

Temat för helgen kan alltså sammanfattas i orden ”överträffade förväntningar” – och det med råge. Borgafjäll, det är grejer det.

Kort sammanfattning i filmformat: