Free Heel Fiesta 2024

Östersund Telemark Club anordnar som vanligt vinterns toppturs- och offpisthelg Free Heel Fiesta vecka 11, det vill säga den 14–17 mars 2024. Vi gör ett sista besök i Kittelfjäll som bjudit oss på så många härliga turer förut innan det är dags att utforska andra områden nästa vinter.

Så här har det sett ut tidigare år. Kan vi slå dem alla under denna final?

Kalfjällsfluff

Vi följer fortsatt FHF:s tradition att med stighudar utforska fjällen bortanför liftområdet för att söka den orörda snön och de riktiga kanonåken. Vi har tidigare åkt på kalfjället, i gles skog och i rännor och hittat flera nya åk vi vill prova under årets fiesta. Om förhållandena är bra kommer vi även erbjuda liftburen offpist någon av dagarna för dem som är nyfikna på Kittelfjälls anläggningsåkning, vilken är berömd för just sin fina offpist.

Skogsfluff

Som tidigare år delar vi upp oss i grupper så att arrangemanget ska passa alla åkares nivåer, förutsatt att du har någorlunda skidvana och kondition samt lavinutrustning. Våra gruppledare hjälper dig tillrätta utifrån gruppens och dagens förhållanden, så ta chansen att antingen utveckla eller upptäcka din inre offpiståkare – för vi vet att den finns där! Med andra ord: För att följa med på FHF kan du mycket väl vara oerfaren i offpisten, men du bör inte vara nybörjare på telemark i sig.

Topp i sikte

Skidåkning

Varje dag sätts grupper samman som kommer gå olika långt och olika snabbt med en lämplig svårighetsgrad på åkningen så att det går att anpassa efter din dagsform. Någon grupp kanske går längre, högre och brantare, vilket ställer krav på god skidvana och kondition, medan en annan satsar på längre fikaraster, eller fler korta åk på samma ställe o.s.v. Allt efter rådande förhållanden och gruppens sammansättning.

Varje grupp har en go och glad gruppledare som hjälper till att hitta i området. Alla grupper har fokus på säker åkning, men kom ihåg att allt deltagande sker på eget ansvar.

Upp i sadeln

Skog och fjäll

Vi har ett flertal stamställen med blandad kalfjälls- och skogsåkning som vi vet fungerar under ett brett spann av snö- och väderförhållanden. Vissa har någon timmes anmarsch, andra är mer rätt på. Kort sagt, här finns något för alla. Då vi rör oss utanför skidanläggningens avsynade område har vi krav på lavin­säkerhets­utrustning för samtliga grupper.

Glest var det här

Liftburet

Det finns 30+ namngivna raviner och skogsrännor och vi har ledare som hittar bra i området. Här behövs ingen säkerhets­utrustning, men kostnad för liftkort tillkommer och betalas på plats. Observera även att detta alternativ inte kommer att erbjudas alla dagar och om det är risiga förhållanden i systemet kan vi komma att skippa det helt och hållet och bara satsa på de kringliggande fjällen istället.

Telis på djupet

Boende och mat

Vi bor i stugor och rum på Hotell Granen några kilometer från byn Kittelfjäll och äter i restaurangen precis bredvid. Luncherna får vi i form av matpaket, så det är termos, macklåda och dagsturssäck som gäller.

Fika med klass

Transport

Kittelfjäll ligger knappt 10 mil fågelvägen nordväst om Vilhelmina, ca 35 mil bilvägen från både Östersund och Umeå. Valfri ankomst under torsdag kväll 16 mars. Använd gärna vårt forum för att ordna samåkning.

För dig som inte bor i Östersund går det att ta tåget till Östersund/Umeå och sedan fortsätta med buss. Det går bussar från Vilhelmina till Kittelfjäll och även Umeå–Kittelfjäll. Dessutom erbjuder Active Ski Travel en nattbuss mellan Stockholm och Kittelfjäll, vilken kan vara ett alternativ om du är villig att ansluta på fredag morgon. Väljer du att åka med Active Ski så bör du redan vid bokningen meddela att du vill bli lämnad och hämtad vid Granens Stugby i Henriksfjäll 3 km innan Kittelfjäll.

Slutligen går det även att flyga från Stockholm till Vilhelmina, Östersund eller Umeå, men då får du lösa transporten återstående del av vägen på egen hand. Se South Lapland Airport, SAS, Norwegian, BRA samt Umeåflyg för mer information.

Ingen panik, alla på en gång

Kostnad

För 3600 kr får du:

  • boende tre nätter,
  • frukost (fre, lör, sön), lunchpaket (fre, lör, sön), middag (fre, lör) samt eftermiddagsfika (sön),
  • tre dagars ledarledd offpiståkning.

Slutstäd, lakan eller handduk ingår ej, men kontakta Martin direkt (se nedan) ifall du är intresserad av något av detta. Liftkort kostar 480 kr per dag i förekommande fall.

Kontakt och information

ÖTC

Martin Hellberg, 070-655 40 22
Tommy Molén, 070-656 66 45

Du når oss även på mailadressen fhf@telemark.se.

Kittelfjäll

www.granen.nu
www.kittelfjall.com

Hopp för telemarken

Anmälan och medlemskap

Anmäl dig genom att följa länken i botten av sidan. Du får därefter en betalavi via mail och antas automatiskt till evenemanget när betalningen registrerats. Om helgen blivit fulltecknad innan sista anmälningsdag kan man fortfarande anmäla sig som reserv utan betalkrav förrän man eventuellt blir antagen.

För att följa med på FHF behöver du vara medlem i ÖTC. Här finns två alternativ:

  1. Lös medlemskap separat först via vår ordinarie medlemsanmälan och anmäl dig sedan till FHF.
  2. Om du anmäler dig till FHF direkt utan att ha ett aktivt medlemskap innevarande säsong kommer systemet automatiskt att lägga till en medlemsavgift till totalpriset, men då endast för samma medlemskapstyp som du hade senast eller vanligt singelmedlemskap om du är ny. Vill du ha en annan medlemskapstyp behöver du göra en separat medlemsanmälan först enligt punkten ovan.

Du behöver naturligtvis bara betala medlemsavgiften en gång, så om systemet lägger på den vid aktivitetsanmälan på grund av att din medlemsbetalning inte hunnit registreras ännu är det bara att dra av den från totalbeloppet och endast betala aktivitetsavgiften.

Platserna är begränsade och som vanligt gäller principen ”först till kvarn…” så anmäl dig omgående! Sista anmälningsdag är söndag 18 februari, där datumet är satt utifrån när vi senast måste meddela destinationen hur många platser vi kommer att nyttja.

Uppdatering 27/2: Vi har fått tillgång till några restplatser och anmälan är därför åter öppen t.o.m. den 8 mars. Skulle platserna fyllas innan dess kan man fortfarande anmäla sig som vanligt för att ställa sig i reservkön, så betar vi av den om och när fler restplatser uppstår.

Vid sen avanmälan på grund av sjukdom eller skada används i första hand ovanstående reservlista. Om det inte löser sig den vägen kan vi dock inte utlova någon återbetalning annat än vid uppvisande av läkarintyg, då klubbens egen bokning gentemot destinationen är bindande efter sista anmälningsdag, men vi gör naturligtvis vad vi kan om den situationen skulle uppstå.