Free Heel Fiesta 2023

Östersund Telemark Club anordnar som vanligt vinterns toppturs- och offpisthelg Free Heel Fiesta vecka 11, det vill säga den 16–19 mars 2023. Vi återvänder till Kittelfjäll för sjätte gången och söker åter infria tidigare omdömen som ”superkul”, ”bättre blir det inte”, och ”jätterolig åkning i fantastisk miljö”.

Så här har det sett ut tidigare år och vi siktar givetvis på att slå dem alla:

Kalfjällsfluff

Vi följer fortsatt FHF:s tradition att med stighudar utforska fjällen bortanför liftområdet för att söka den orörda snön och de riktiga kanonåken. Vi har tidigare åkt på kalfjället, i gles skog och i rännor och hittat flera nya åk vi vill prova under årets fiesta. Vi kommer även erbjuda liftburen offpist för dem som är nyfikna på Kittelfjälls anläggningsåkning, vilken är berömd för just sin fina offpist.

Skogsfluff

Som tidigare år delar vi upp oss i grupper så att arrangemanget ska passa alla åkares nivåer, förutsatt att du har någorlunda skidvana och kondition samt lavinutrustning. Våra gruppledare hjälper dig tillrätta utifrån gruppens och dagens förhållanden, så ta chansen att antingen utveckla eller upptäcka din inre offpiståkare – för vi vet att den finns där! Med andra ord: För att följa med på FHF kan du mycket väl vara nybörjare på offpist, men du bör inte vara nybörjare på telemark i sig.


Topp i sikte

Skidåkning

Du kommer varje dag kunna välja grupp beroende på hur långt och snabbt du vill gå samt beroende på vilken svårighetsgrad du vill ha på åkningen. Den övergripande indelningen är:

 • Offpist ordinarie
  Här går vi lite längre, högre och brantare. God skidvana och kondition krävs, liksom lavin­säkerhets­utrustning.

  Dagens höjdpunkt

 • Offpist light
  Lite lättare variant av ovanstående, men då vi rör oss utanför skidanläggningens avsynade område har vi krav på säkerhets­utrustning även här.

  Glest var det här

 • Liftburen offpist
  Det finns 30+ namngivna raviner och skogsrännor och vi har ledare som hittar bra i området. Här behövs ingen säkerhets­utrustning, men kostnad för liftkort tillkommer och betalas på plats.

  Raviner på rad

Beroende på gruppernas sammansättning finns möjligheter för ytterligare uppdelning, utifrån åkvana, dagsform, målsättningar o.s.v. Ingen är heller låst till en viss grupp – vill du byta inriktning från dag till dag är det helt i sin ordning, så länge utrustnings- och kunskapskrav är uppfyllda. Alla grupper har fokus på säker åkning, men kom ihåg att allt deltagande sker på eget ansvar.

Varje grupp har en go och glad gruppledare som hjälper till att hitta i området.

Fika med klass

Boende och mat

Vi bor i stugor och rum på Hotell Granen några kilometer från byn Kittelfjäll och äter i restaurangen precis bredvid. Luncherna får vi i form av matpaket, så det är termos, macklåda och dagsturssäck som gäller.

Transport

Kittelfjäll ligger knappt 10 mil fågelvägen nordväst om Vilhelmina, ca 35 mil bilvägen från både Östersund och Umeå. Valfri ankomst under torsdag kväll 16 mars. Använd gärna vårt forum för att ordna samåkning.

För dig som inte bor i Östersund går det att ta tåget till Östersund/Umeå och sedan fortsätta med buss. Det går bussar från Vilhelmina till Kittelfjäll och även Umeå–Kittelfjäll. Dessutom erbjuder Active Ski Travel en nattbuss mellan Stockholm och Kittelfjäll, vilken kan vara ett alternativ om du är villig att ansluta på fredag morgon. Väljer du att åka med Active Ski så bör du redan vid bokningen meddela att du vill bli lämnad och hämtad vid Granens Stugby i Henriksfjäll 3 km innan Kittelfjäll.

Slutligen går det även att flyga från Stockholm till Vilhelmina, Östersund eller Umeå, men då får du lösa transporten återstående del av vägen på egen hand. Se South Lapland Airport, SAS, Norwegian, BRA samt Umeåflyg för mer information.

Kräksnö!

Kostnad

För 3400 kr får du:

 • boende tre nätter,
 • frukost (fre, lör, sön), lunchpaket (fre, lör, sön), middag (fre, lör) samt eftermiddagsfika (sön),
 • tre dagars ledarledd offpiståkning.

Slutstäd, lakan eller handduk ingår ej, men kontakta Martin direkt (se nedan) ifall du är intresserad av något av detta. Liftkort kostar 460 kr per dag i förekommande fall.

Kontakt och information

ÖTC

Martin Hellberg, 070-655 40 22
Tommy Molén, 070-656 66 45

Du når oss även på mailadressen fhf@telemark.se.

Kittelfjäll

www.granen.nu
www.kittelfjall.com

Hopp för telemarken

Anmälan och medlemskap

Anmäl dig genom att följa länken i botten av sidan. Du får därefter en betalavi via mail och antas automatiskt till evenemanget när betalningen registrerats. Om helgen blivit fulltecknad innan sista anmälningsdag kan man fortfarande anmäla sig som reserv utan betalkrav förrän man eventuellt blir antagen.

För att följa med på FHF behöver du vara medlem i ÖTC. Här finns två alternativ:

 1. Lös medlemskap separat först via vår ordinarie medlemsanmälan och anmäl dig sedan till FHF.
 2. Om du anmäler dig till FHF direkt utan att ha ett aktivt medlemskap innevarande säsong kommer systemet automatiskt att lägga till en medlemsavgift till totalpriset, men då endast för samma medlemskapstyp som du hade senast eller vanligt singelmedlemskap om du är ny. Vill du ha en annan medlemskapstyp behöver du göra en separat medlemsanmälan först enligt punkten ovan.

Du behöver naturligtvis bara betala medlemsavgiften en gång, så om systemet lägger på den vid aktivitetsanmälan på grund av att din medlemsbetalning inte hunnit registreras ännu är det bara att dra av den från totalbeloppet och endast betala aktivitetsavgiften.

Platserna är begränsade och som vanligt gäller principen ”först till kvarn…” så anmäl dig omgående! Sista anmälningsdag är söndag 19 februari, där datumet är satt utifrån när vi senast måste meddela destinationen hur många platser vi kommer att nyttja.

Uppdatering: Aktiviteten är fullbokad, men det går fortfarande bra att anmäla sig som reserv till och med den 5 mars.

Vid sen avanmälan på grund av sjukdom eller skada används i första hand ovanstående reservlista. Om det inte löser sig den vägen kan vi dock inte utlova någon återbetalning annat än vid uppvisande av läkarintyg, då klubbens egen bokning gentemot destinationen är bindande efter sista anmälningsdag, men vi gör naturligtvis vad vi kan om den situationen skulle uppstå.