Free Heel Fiesta 2020

Östersund Telemark Club anordnar som vanligt vinterns toppturshelg Free Heel Fiesta vecka 11, det vill säga den 12–15 mars 2020. För fjärde året åker vi till Kittelfjäll där vi bor i samma stugby som förra säsongen. Tidigare resor till Kittelfjäll har fått omdömen som ”superkul”, ”bättre blir det inte”, ”himla proffsigt”, ”jätterolig åkning i fantastisk miljö” och ”succé förra året och ännu större succé i år”. I fjol hade vi en dag med kanonväder och två dagar med grått väder, så i år hoppas vi förbättra även det!

Kalfjällsfluff

Vi följer fortsatt FHF:s tradition att med stighudar utforska fjällen bortanför liftområdet för att söka den orörda snön och de riktiga kanonåken. Vi har tidigare åkt på kalfjället, i gles skog och i rännor och hittat flera nya åk vi vill prova under årets fiesta.

Skogsfluff

Som tidigare år delar vi upp oss i grupper så att arrangemanget ska passa alla åkares nivåer, förutsatt att du har någorlunda skidvana och kondition samt lavinutrustning. Våra gruppledare hjälper dig tillrätta utifrån gruppens och dagens förhållanden, så ta chansen att antingen utveckla eller upptäcka din inre offpiståkare – för vi vet att den finns där! Med andra ord: För att följa med på FHF kan du mycket väl vara nybörjare på offpist, men du bör inte vara nybörjare på telemark i sig.

Ut på tur

Skidåkning

Inför toppturerna kommer du varje dag kunna välja grupp beroende på hur långt och snabbt du vill gå samt beroende på vilken svårighetsgrad du vill ha på åkningen. Den övergripande indelningen är:

 • Offpist ordinarie
  Här går vi lite längre, högre och brantare. God skidvana och kondition krävs, liksom lavin­säkerhets­utrustning.

  Dagens höjdpunkt

 • Offpist light
  Lite lättare variant av ovanstående, men då vi rör oss utanför skidanläggningens avsynade område har vi krav på säkerhets­utrustning även här.

  Glest var det här

Beroende på gruppernas sammansättning finns möjligheter för ytterligare uppdelning, utifrån åkvana, dagsform, målsättningar o.s.v. Ingen är heller låst till en viss grupp – vill du byta inriktning från dag till dag är det helt i sin ordning, så länge utrustnings- och kunskapskrav är uppfyllda. Alla grupper har fokus på säker åkning, men kom ihåg att allt deltagande sker på eget ansvar.

Varje grupp har en go och glad gruppledare som hjälper till att hitta i området.

Gruppövning

Om intresse finns och du behöver återhämta dig från toppturandet någon dag kommer vi utöver våra vanliga turgrupper ordna möjlighet till liftbaserad offpist i Kittelfjäll. Det finns 30+ namngivna raviner och skogsrännor och vi har ledare som hittar bra i området. För detta tillkommer kostnad för liftkort som löses på plats.

Raviner på rad

Boende och mat

Vi bor i enklare stugor vid Hotell Granen några kilometer från byn Kittelfjäll och äter i restaurangen precis bredvid stugorna. Luncherna får vi i form av matpaket, så det är termos, macklåda och dagsturssäck som gäller.

Transport

Kittelfjäll ligger knappt 10 mil fågelvägen nordväst om Vilhelmina, ca 35 mil bilvägen från både Östersund och Umeå. Valfri ankomst under torsdag kväll 12 mars. Använd gärna vårt forum för att ordna samåkning.

För dig som inte bor i Östersund går det att ta tåget till Östersund/Umeå och sedan fortsätta med buss. Det går bussar från Vilhelmina till Kittelfjäll och även Umeå–Kittelfjäll, samt från Stockholm till Vilhelmina. Dessutom erbjuder Active Ski Travel en nattbuss mellan Stockholm och Kittelfjäll, vilken kan vara ett alternativ om du är villig att ansluta på fredag morgon. Väljer du att åka med Active Ski så bör du redan vid bokningen meddela att du vill bli lämnad och hämtad vid Granens Stugby i Henriksfjäll 3 km innan Kittelfjäll.

Slutligen går det även att flyga från Stockholm till Vilhelmina, Östersund eller Umeå, men då får du lösa transporten återstående del av vägen på egen hand. Se South Lapland Airport, SAS, Norwegian, BRA samt Umeåflyg för mer information.

Teliståget går

Medlemskap

För att vara med på evenemanget så ska du självklart vara medlem. Medlemskapet löser du innan du anmäler dig till Free Heel Fiesta. Medlemsanmälan »

Kostnad

För 2695 kr får du:

 • boende i stuga tre nätter,
 • frukost (fre, lör, sön), lunchpaket (fre, lör, sön), middag (fre, lör) samt eftermiddagsfika (sön),
 • tre dagars ledarledd offpiståkning.

Slutstäd ingår ej men kan köpas till för 600 kr per stuga och beställs vid ankomst. Liftkort kostar 410 kr per dag i förekommande fall och om du vill slippa ta med lakan och handduk kan det bokas för 150 kr per person.

Skogsfluff

Anmälan

Anmälan görs via länken nedan. Vi har bara 25 platser totalt så det gäller att skynda på med anmälan för de försvinner fort. Sista anmälningsdag är den 10 februari men det är först till kvarn som gäller. Vid överbokning sätter vi upp en väntelista.

Kontakt och information

ÖTC

Martin Hellberg, 070-655 40 22
Tommy Molén, 070-656 66 45

Du når oss även på mailadressen fhf@telemark.se.

Kittelfjäll

www.granen.nu
www.kittelfjall.com