FHF 2016 – en återblick

Förutsättningarna för årets Free Heel Fiesta kunde verkligen inte ha varit sämre. En knapp veckas våldsam tö med plusgrader dygnet runt tillsammans med hård vind, som sedan följdes av stabila minusgrader precis innan vi kom upp till Borgafjäll. Pansarvarning deluxe! Så hur gick det? Läs vidare.

Fredag

Efter nogsam tolkning av nyliga och rådande väderförhållanden bestämde vi oss för att satsa på en specifik del av Hemliga skogen första dagen, då vi ansåg att om det hade drivit in och samlats snö någonstans så skulle det vara just där – och den fortsatt friska vinden hade redan uteslutit kalfjället.

Passagen av sjön bådade inte speciellt gott och väl inne i skogen var det mycket riktigt pansar som gällde. Ytan blev dock något mjukare ju längre upp vi kom och uppe bland fjällbjörkarna uppträdde som på beställning ett tunt lössnölager, som växte till uppemot en decimeter på sina håll.

Isväg

ÖTC på glid

Lågvatten

Är det glaciärkurs på gång?

Spårsnö

Titta, vi gör spår!

Soluppgång

Lite djupare spår högre upp

Solen tittade dessutom fram och gav kontrast åt saker och ting och vi fick faktiskt helt okej åk under hela dagen, mot alla (och då menar vi alla) odds. Vägen ner genom den lägre skogen igen var dock mest en fråga om överlevnad…

Stilstudie

Greppet var okej…

Kul på fjället

…vilket vi var glada över

En härlig syn

Lössnön hittad!

Lördag

Natten mot lördagen kom så det efterlängtade snöfallet – och när det väl snöar i Borga så gör det det med besked. Utifrån prognosen som lovade uppehåll och uppluckrat molntäcke mitt på dagen bestämde vi oss för att chansa på Klöverfjället och satte av uppöver leden. De olika grupperna gick olika högt och de av oss som nådde högst fick skåda ett perfekt prognosutfall, för precis när vi skulle vända skidspetsarna neråt igen slutade det mycket riktigt snöa och solen tittade fram.

Yes!!

Ja, se det snöar!

Vi leker "gömma skidan"

Så skall det se ut

Goda utsikter

Den obligatoriska Borgahällanbilden

Och vilket åk sedan! Vi hade noga undersökt snötäcket i den utvalda sänkan under uppvägen och kunde nu pricka de absolut bästa linjerna ner, vilket var något av en nödvändighet – åkte man lite för långt åt sidan var det skrapigt värre. Det blev flera långa åk i riktigt fin snö för samtliga och alla var glada att vi även denna dag lyckats pricka in den bästa åkningen som Borgafjäll för tillfället kunde uppbåda!

Ännu en soluppgång

Löst och fint

Perfekt sikt

Snart uppe!

Puder!!

En Martin testar lössnön…

Svängrum

…tätt följd av en annan Martin

Bildbevis

Inte illa, eller hur?

Söndag

Sista dagen var det åter snöfall och dålig sikt på menyn, så det blev inga fler höghöjdsåk. Grupperna for åt tre olika håll och alla hittade fin snö även denna gång, inklusive på ställen där pansarn tidigare härskat.

Påfyllt

Mer snö i skogen

Vitt värre

Sämre sikt idag, men vad gör det?

Kulturvandring

En av grupperna hittade en lada

Dra åt skogen

Skogsmullarna i farten

”Oavsett vilka förhållanden vi ställs inför på plats så kommer vi att kunna erbjuda bra åkning någonstans”, hävdade vi i beskrivningen av arrangemanget och vi kan bara konstatera att vi trots urusla förutsättningar kunde hålla det löftet, även om vi inte kom upp till de senaste åren väldigt höga nivå. Det är Borgafjäll det!

Sammanfattande film:

P.S. Vart skall vi åka nästa år? Kanske till Kittelfjäll? Följ med och kolla upp saken!