Telemark dött!?

Östersund Telemark Club Forum Diskussioner Telemark dött!?

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5878 Svara
  Andreas
  Gäst

  Hej allihopa!
  Är utbudet på telepjäxor i sverige så ofantligt dåligt som det verkar! Jag har dammsugit nätet och får känslan att telemark är dött mer eller mindre. Finns det nån guldgruva som jag missat? Kör ntn och vill pröva nya pjucks.

  /Andreas
  Skellefteå

  #5903 Svara
  Martin
  Gäst

  Det verkar inte bättre. I helgen ska jag testa ett par hyrpjäxor som jag tänkt köpa om de passar. På den nivån verkar det vara.

  #5904 Svara
  Håkan
  Gäst

  Till viss del kan det bero på att importören för Scarpa är i konkurs, men även såklart på att det inte är någon mängdvara. I Östersund har både Fjellpuls och Naturkompaniet haft telispjäxor tidigare (2-3 år sedan) men nu är jag osäker. Det blir väl tyvärr till att prova sig fram med hyrpjäxor eller chansa via någon webbshop. Jag köpte från telemark-pyrenees (när Naturkompaniet hade slut på min storlek, annars hade jag köpt där) och de har riktigt bra kundservice i alla fall.

  #5932 Svara
  Simon
  Gäst

  Hej,

  Skidsport i Åre gjorde en satsning för något år sedan på NTN. De ska ha de flesta NTN-modellerna från de 3 leverantörerna på marknaden. De har iaf en modell per leverantör på hyran för den som vill testa hur olika leverantörer passar ens fot.

  Där finns även möjlighet att testa Outlaw. 😉

  Mvh

  Simon

  #5952 Svara
  Tobbe
  Gäst

  Tjenare,

  Jag var i samma situation för 1 månad sen. Tyvärr verkar telemark mer eller mindre ha dött ut i Sverige.
  Speciellt NTN-pjäxor är svåra att få tag på att prova.

  Var runt överallt i Åre och Stockholm och ringde runt till butiker i sälen och vemdalen mfl. Provade även hyrpjäxor förra säsongen på flera skidorter.

  Alpint i stockholm hade Scott, Crispi och Scarpa, men inte rätt storlek i alla. Åre skidsport hade inte min storlek att hyra på ngt märke, men Scarpa som köp…men verkade i övrigt ha släppt telemark helt. Jag hade nog handlat här om de haft NTN-bindningar hemma, men mest för att få en ny skida under semestern.
  Försökte även testa Outlaw-bindningen, men den kom aldrig in.

  Problemet var helt klart att kunna prova och jämföra olika pjäxmärken i samma butik.

  Efter att ha provat runt diverse hyrpjäxor och nyköp kom jag fram till följande:

  – Scott gick bort direkt för mig eftersom den saknade spänne över vristen och därmed inte kunde ge samma hälgrepp som övriga.
  – Crispi Shiver var för låg för mig med bara ett övre spänne
  – Crispi EVO satt bra och hade väldigt bra plös med överlapp. Dock inte jättebra hälgrepp för min fot
  – Scarpa TX-PRO Satt bra förutom att plösen och kanterna skar in lite i vaden.

  Mitt val föll på Scarpa. Dock så tycker jag det är för mycket flex i den. Har kört Crispi XP i 10+ år och den var klart styvare.

  Jag hade valt idag hade jag nog försökt köpa en Scarpa TX-Comp som ska vara styvare (eller kanske Crispi World Cup), men båda dessa verkar bara gå att köpa utomlands.
  Hoppas du hittar något ställe att prova dem på!

  #5967 Svara
  Anders
  Gäst

  Hej,

  Tror inte telemark är dött, däremot finns det ett fåtal tappra som inser hur roligt det är! Känns som om intresset för randonné prylar ökar och telemark minskar.

  Håller med om att det är svårt att hitta butiker där man kan pröva olika pjäxor. Letade i Stockholm och Uppsala och det fanns bara enstaka storlekar i butikerna.
  Sportshopen i Fjätervålen brukar ha Scarpa och Crispi med bra priser. Speciellt i januari när telemarkslägret är, man kan även få provåka några åk. Jag köpte ett par nya då …. 😀

  Släpp hälen lös!

  Anders

  #5982 Svara
  Andreas
  Gäst

  Som ni skriver verkar största svårigheten vara möjligheten att testa storlekar. Jag blindbeställde Scarpas TX pro tillslut och hade tur med storleken. Har inte hunnit åka så många gånger men jämfört med mina Crispi Shiver är TX pro en styv actionpjäxa. Fick dock inte riktigt till värmningen på den hö. innerskon och sabbade den efter fyra ”bakningar”. Värmde som jag läst mig till på nätet i varmluftsugn med 100 grader C i tio min. Efter fyra ggr hade skon krymt och densiteten ökat markant. Rekomenderar att lämna värmningen till nån som vet vad den gör. Har själv inte geografiskt den möjligheten. Beställde pjuxen från gotur.se som har bra prislapp på den skon och lät trevlig på telefon.

  #5983 Svara
  Andreas
  Gäst

  Jagar nu efter Intuition tour pro liners (innerskor alltså) som jag fått rekomenderat till TX pro. Bränner jag dom också så hamnar min utrustning på köp/sälj om jag fortfarande kan hantera paddan efter en massiv hjärnblödning…

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
Svar till: Telemark dött!?
Information om dig: