Telemarksläger i Fjätervålen 2019

Det klassiska telemarkslägret i Fjätervålen gör verkligen skäl för benämningen – denna vinter går nämligen den 30:e raka upplagan av stapeln! Många stilar och trender har kommit, gått och levt kvar genom åren och denna gång satsas det lite extra på retrostuket, då alla deltagare uppmanas medtaga utrustning av äldre snitt för att fira sportens rötter.

Men, vad är då detta Fjätervålen, för alla som ännu inte haft det eminenta nöjet att bevista tillställningen? Jo, till att börja med är det en liten undangömd skidort i Dalarnas allra nordligaste hörn, 24 mil från Östersund. Det det också är, till större intresse för oss knäböjare, är en chans för landets alla telisåkare att samlas under mer eller mindre (oftast mindre…) ordnade former och, för en gångs skull, sätta alpinåkarna i minoritet! Det är en upplevelse att se backen bokstavligt talat fyllas av löshälare, vars numerär icke sällan nått eller till och med överstigit 200-strecket.

Gruppbild på gång

Uppställning i backen

Datumen för vinterns läger är (lång)helgen vecka 5, det vill säga 31 januari till 3 februari – och för den som vill finns möjlighet att komma redan under onsdagen, för att kunna nyttja hela första dagen till skidåkning istället för bara ditresa som det brukar vara. Boendet sker i en stor stugby med byggnader av alla de slag nere i skogen och alla sammankomster äger rum på värdshuset vid backens fot. Annorlunda, gemytligt och genuint – precis som telemarken…

Knäböjarna invaderar

Dagens teknikövning: passage av gärdesgård

Skidåkningsmässigt erbjuds skidskola av högst varierande inriktning, utifrån grupp­indelningarna ”oövad”, ”övad” och ”ovanligt övad”, och anläggningen bjuder på såväl suveräna pister som mycket lättillgänglig offpist både på kalfjället och i skogen. Under snörika år kan det bli riktig puderfrossa och systemet sväljer lätt den stora mängden deltagare – trängsel brukar endast uppstå vid morgonsamlingen. Tillkommer gör en mer eller mindre (oftast mer…) konstig tävling samt ett alldeles eget husband som spelar telemarkslåtar. Här finns något för alla!

Sol på toppen

Puder i skogen

Försök göra detta med fast häl!

Hej och hå med Peter

Du som redan varit med vet precis hur bra det är och vilken härlig stämning det brukar vara, medan du som ännu inte tagit steget har något riktigt häftigt att se fram emot – speciellt nu när det är 30-årsjubileum och allt. Lägret har en tendens att bli fullbokat utan förvarning, så missa inte chansen att hänga på!

Fjäterskymning

Rapporter från tidigare år

Fjätervålen 2014 »
Fjätervålen 2015 »
Fjätervålen 2016 »
Fjätervålen 2017 »
Fjätervålen 2018 »

Mer information och anmälan

Fjätervålens webbplats »
Telemarkslägrets Facebookgrupp »

ÖTC har under lång tid varit välrepresenterade under lägret, både bland instruktörer och deltagare, så låt oss se till att vi blir extra många nu lagom till jubileet! Skriv i forumet, kommentera på klubbens Facebooksida eller kontakta kalle.brisland@telemark.se om du vill vara med och dra i något mer organiserat.

Vi ses i Fjätervålen!

Nog för att Sälen ligger i trakten, men...