Snödans i Dalarna

Det klassiska telemarkslägret i Fjätervålen har nu klarat av sitt 29:e raka år – och med den äran! Stora mängder snö, ett fantastiskt före i backarna och positiva löshälare så långt ögat når, inklusive ÖTC:s sedvanliga instruktörsdelegation. Det kan knappast bli bättre.

Till skillnad mot fjolåret var det riktigt mjukt och fint i pisten på fredagen och till på köpet var vädret fint också, så alla spred sig över Vålen. På grund av mildväder och ordentlig vind strax innan var det högst blandat före utanför staketen i de högre regionerna, men nere i skogen låg lössnön djup, så många av skidskolegrupperna passade på att söka sig ut i det orörda. Det blev en riktigt härlig dag!

På kvällen fick vi besök av Jorden-runt-cyklisten Fredrika Ek, som nyligen utsågs till årets europeiska äventyrare 2017. Hon berättade om sin 1042 dagar långa resa, som hon kommit hem från bara knappa två veckor dessförinnan, på ett mycket fint och berörande sätt med ett för genren något annorlunda perspektiv. Nästa äventyr för henne var nu givet: att lära sig åka telis!

Upp som en sol

Gryning över morgondimmorna

Premiäråk

Först i backen

Tyngden på bakskidan, älskling!

Skiftande före i offpisten

Solregn

Ljusshow à la Fjäter

Skumpeliskump

Lössnöpucklar + lårmuskler = kul

Knäböjarna invaderar

100 % telis

Fjäterskymning

Kväll över Vålen

Lördagen inleddes på ett ännu bättre sätt och utvecklades vidare i samma riktning, med blå himmel, strålande sol och finfin snö. Ännu en kanondag! Den traditionella toktävlingen på eftermiddagen utgjordes i år av pjäxschottis nedför backen, där de vinnande paren slutligen fick göra upp i en klassisk teliskamp under middagen: mjölksyretolerans med böjda knän…

Favorit i repris

Änne en gyllene gryning

Solens folk

Toppengrupp

Toppengrupp #2

Kalles snabba 2:or

Fjällvy

Fri sikt

Knäna böj!

Final i tävlingen: uthållighet i telisposition

Det snöade sedan hela natten och även om det inte var fråga om Dumpen med stort D gjorde tillskottet sitt till, så söndagen bjöd på det roligaste föret under helgen. Man fick dock stå ut med lite (eller mycket) dimma av och till, men vad gör väl det när man får leka i snön med sina teliskamrater?

Löst i backen

På’t igen…

Vinterkänsla

…den sista mulna dagen

Freestyle på telisvis

Dagens viktigaste lektion: staketpassage med skidor

Detta – och mycket, mycket mer – var alltså den 29:e upplagan av lägret, vilket som de riktigt skarpsinnade i läsarskaran redan har räknat ut betyder att det är 30-årsjubileum nästa år! De som varit med förut kommer naturligtvis inte missa det – och de som ännu inte fått uppleva hur det känns när nära 200 knäböjare invaderar en liten bortglömd skidort i nordligaste Dalarna har då en perfekt ursäkt att begå premiär.

Vi ses i Fjätervålen 2019!

Här en liten film från helgen, passande nog till tonerna av ”Schottis från Idre”: