Puderfrossa i Kittelfjäll

Förhållandena inför årets Free Heel Fiesta i Kittelfjäll såg lovande ut – och definitivt bättre än ifjol. Från rekningsgruppen rapporterades om fin lössnö under trädgränsen med varierat före ovanför och väderprognosen talade om påfyllning i ständigt ökande mängder ju närmare helgen kom.

I vanlig ordning hade ett helt gäng (utöver rekarna) passat på att tjuvstarta vistelsen med en eftermiddagstur på torsdagen, vilken företogs i strålande solsken och finfin snö – även uppe på kalfjället, faktiskt. Behövde det verkligen bli bättre?

Ljushuvuden

Upp i solen

Vitt och brett

Till topps

Kamma dig

Första åket

Dalkväll

Fint ska det va’

Behövde och behövde, men det blev det. Det fullständigt vräkte ner snö under hela fredagen, vilket tillsammans med en tilltagande vind gjorde att alla fick hålla sig i skogen för att se någonting. Där fanns det som väntat hur mycket fluffig snö som helst och spåren drev igen på nolltid. Det blev en riktigt häftig dag, inklusive en del utrustningshaverier, ett björnmöte(!) samt äventyrliga hemfärder på oplogade vägar.

Yrväder

Toksnö!

Åk

Många öppna fält och gator…

Åk!

…att pumpa puder på…

Åk!!

…i det tilltagande snöfallet

Risigt värre

Man tager vad man haver

Vägpuder

Vart tog vägen vägen?

I år erbjöd vi liftburen offpist alla tre dagar och efter att en mindre grupp kollat läget under fredagen var det fler som var intresserade av att se vad all trevlig nysnö kunde bjuda på dagen därpå. Svaret var ”en helt makalös dag”, vilket även grupperna som tog sig ut på fjället för egen maskin kunde skriva under på. Det var så mycket snö så man måste leta efter branter för att det inte skulle ta stopp, men det får gå under rubriken ”angenäma problem”…

Förväntan

Fler med samma ambition

Håll fallinjen

En av alla snöfyllda raviner

Stå på

Hej, vad det går

Skogsmullar

Fortfarande oåkta stråk

Sänkflyt

Det flyter

Nyspårat

Även uppe på kalfjället var det löst

Vilostund

Ingen snöbrist här inte

Söndagen grydde klar och kall och det blev åter en uppdelning mellan fjäll, skog och lift. Ganska snart mulnade det på och det blev både blåsigt och snöigt igen, men vad gjorde väl det när det fanns puder att åka i överallt – även i konkurrens med andra turare här och var. Det var bara att köra ända in i kaklet för att inte riskera att missa ännu en härlig sväng.

Passage

Kalfjällsgrupp

Pulsa på

Skogsgrupp

Topplöst

Sämre sikt och fler spår

Skogstur

Bättre sikt och inga spår

Puder!

Djupt!

Ledigt

Surfsnö

Fältet fritt

Sista åket

Det blev en fullspäckad helg med bitvis helt galna snömängder som kommer leva kvar i minnet länge. Snacka om löshälspropaganda!

Åkglädje: