Besvara: Bindningar

Östersund Telemark Club Forum Diskussioner Bindningar Besvara: Bindningar

#1159
Håkan
Gäst

Hej Andreas

Valet av bindning är väldigt personligt och styrs av många faktorer. En viktig faktor är om du tänker gå på toppturer med stighudar? Det finns nämligen ett antal bindningar som har ett s.k. ”gå-läge” och dessa sparar väldigt mycket kraft på vägen uppför. Jag kan själv inte tänka mig en bindning utan detta.

7TM som Lena nämner har både detta och utlösningsfunktion (Jag tror den är ensam om det bland klassiska telisbindningar) och jag känner flera som gillar den, men personligen gillar jag inte känslan i den. Även bl.a. 22 Designs Axl och Black Diamond O1 har gå-läge och dessa skiljer sig lite från andra i och med att fjädrarna sitter under foten (till skillnad från t.ex. klassiska R8 där de sitter på sidan av pjäxan), detta ger ett annorlunda stöd som jag personligen gillar bättre. Men du kan säkert hitta många som inte gillar dessa med…

Sedan finns ju även NTN som är den nya typen av telisbindning och den kräver då även helt andra pjäxor. Denna är väldigt stabil och ger framförallt fördelar i hård pist. Den har utlösningsfunktion och skistopper. Även denna har gå-läge men vissa hävdar att den inte är lika bra för åkning i lössnö (pga ganska hårt tryck på bakre skidan som kan få den att ”dyka”) och dessutom kan man inte ta lika långa steg med den (uppför) som på övriga med gå-läge.

Sedan finns det många fler modeller…

Är du medlem (hoppas jag du är) och bor i Jämtland så har klubben några par att hyra ut till riktigt bra pris – det kan vara ett bra sätt att testa en bindning.Generellt så förordar jag att testa flera modeller innan köp då de skiljer sig ganska mycket.

Hoppas du hittar rätt så att du kan komma igång med telisar!