Free Heel Paradiso i Hemavan 2024

Östersund Telemark Club anordnar nu för första gången en klubbresa till Hemavan helgen vecka 16, alltså den 18–21 april 2024. Det blir en toppturshelg som förlänger telemarkssäsongen med vårvinterns ljusa dagar.

Hemovan

Även under denna resa använder vi stighudar för att utforska fjällen bortanför liftområdet och söka den orörda snön och de riktiga kanonåken. Vi kommer att ha möjlighet att åka på kalfjället, i gles björkskog och i rännor samt liftburen offpist i både Hemavan och Tärnaby. I Hemavans närhet finns det mycket att välja på i olika svårighetsgrad och med bil blir nästan hela E12:an mot norska gränsen intressant. En halvtimmes bilresa bort ligger också det mytomspunna Ryfjället.

Free Heel Paradiso blir en klubbresa i en annorlunda form, där vi erbjuder boende och mat till ett bra pris men utan utsedda gruppledare eller föregående rekning. Utifrån förutsättningar och kunskap på plats sätter deltagarna själva ihop olika grupper och turer utifrån alla åkares nivå. Du som vill delta ska ha någorlunda skidvana på telemark och kondition samt lavinutrustning. Ta chansen att antingen utveckla eller upptäcka din inre offpiståkare – för vi vet att den finns där!

Till topps

Skidåkning

Hemavan är ett nytt område för ÖTC och vi kommer samla på oss så mycket information vi kan innan, så vi har en stor buffé av olika typer av skidåkning som kan fungera under ett brett spann av snö- och väderförhållanden. Det finns ett tiotal turvänliga toppar med tiotals olika åk i området och de flesta turerna är mellan 500 och 800 fallhöjdsmeter – och citat som ”Hemavan är Sveriges enda skidort där du får ett bemannat basläger med nära nog liftaccess och toppturer som startar bakom utedasset” och ”björkskogen ovanför byn Klippen är Sveriges bäst bevarade utförsåkarhemlighet” bådar onekligen gott…

I både Hemavan och Tärnaby finns också områden som erbjuder liftburen offpist och om detta blir aktuellt att utnyttja tillkommer kostnad för liftkort som betalas på plats.

Då vi rör oss utanför skidanläggningarnas avsynade område har vi krav på lavin­säkerhets­utrustning för samtliga deltagare i toppturerna (undantag eventuell liftnära enklare offpist). Med tanke på det ledarlösa upplägget är det viktigare än vanligt att poängtera att allt deltagande sker på eget ansvar och att alla deltagare förutsätts agera på ett säkerhetsmässigt acceptabelt sätt.

Utflyktsmål

Här är några exempel på möjliga toppar att sikta på under helgen, alla med en lutning som understiger 30 grader:

  • Ryfjället: 1413 m ö.h., 950 fallhöjdsmeter, 4 km längd, västsluttning
  • Murtsertoppen: 1413 m ö.h., 860 fallhöjdsmeter, 6,5 km längd, nordvästsluttning
  • Gemken: 1330 m ö.h., 780 fallhöjdsmeter, 4 km längd, ostsluttning
  • Jungfruvårtan: 1246 m ö.h., 780 fallhöjdsmeter, 1 km längd (från toppen av liften), sydsluttning
  • Praahkoetjåhke: 1291 m ö.h., 750 fallhöjdsmeter, 3,5 km längd, ostsluttning
  • Dålkoetjåhke: 1522 m ö.h., 700 fallhöjdsmeter, 4 km längd, sydvästsluttning

Bra skogsåkning av varierande karaktär och aspekt finns också att hitta kring Klippen, Stintbäcken, Umfors och Rönäs.

Vi har även kontakt med lokala förmågor som kan ge oss färsk insiderinformation om var de bästa förhållandena finns när vi väl är på plats.

Enkelspårigt

Boende och mat

Vi bor i tvåbäddsrum i vandrarhemsdelen av Hemavans Fjällcenter mitt i byn och äter i restaurangen. Luncherna får vi i form av matpaket, så det är termos, macklåda och dagsturssäck som gäller. Bastu finns.

Utökad vistelse

Vill du komma tidigare eller stanna längre kan vi även ordna boende för extra nätter. Kontakta Anders (se nedan) om du är intresserad av detta.

Centrerat

Transport

Hemavan ligger ca 44 mil bilvägen från Östersund och 38 mil från Umeå. Valfri ankomst under torsdag kväll 18 april. Använd gärna vårt forum för att ordna samåkning. För dig som inte bor i Östersund går det att ta tåget till Östersund/Umeå och sedan fortsätta med buss till Hemavan (se Länstrafiken i Jämtland respektive Västerbotten). Det går även att flyga till Hemavan.

Kostnad

För 3600 kr får du:

  • boende tre nätter
  • frukost (fre, lör, sön), lunchpaket (fre, lör, sön), middag (fre, lör) samt eftermiddagsfika (sön)

Slutstäd, lakan eller handduk ingår ej. Kontakta Anders (se nedan) om du har behov av linne. Liftkort kostar 560 kr per dag i förekommande fall och gäller i både Hemavan och Tärnaby.

Dubbelspårigt

Kontakt och information

ÖTC

Anders Johansson Eickhoff, 073-322 30 00, anderseickhoff@gmail.com

Hemavan

hemavan.nu
www.hemavansfjallcenter.se

Tärnaby

tarnabyalpint.se

Artiklar

Fjällens bästa toppturer (Magasin Hemavan Tärnaby)
Kanske Sveriges bästa skogsskidåkning (Magasin Hemavan Tärnaby)
Toppjakt med Japan-vibes i Hemavan (Åka Skidor)
Ryfjället i Tärnaby (Åka Skidor)
Ryfjället (Freeride)

Anmälan och medlemskap

Anmäl dig genom att följa länken i botten av sidan. Du får därefter en betalavi via mail och antas automatiskt till evenemanget när betalningen registrerats. Om helgen blivit fulltecknad innan sista anmälningsdag kan man fortfarande anmäla sig som reserv utan betalkrav förrän man eventuellt blir antagen.

OBS:
På grund av avtalsskäl har resan ett minsta antal deltagare för att kunna genomföras utan betydande ekonomisk risk för ÖTC och skulle det bli så att vi inte når upp i det antalet kommer arrangemanget att ställas in och pengarna betalas tillbaka, minus en liten avgift för att täcka klubbens administrativa utgifter. Exakt var detta antal hamnar beror på flera olika faktorer, men det kommer att kommuniceras senast i samband med sista anmälningsdag ifall det blir aktuellt att agera på det.

För att följa med på FHP behöver du vara medlem i ÖTC. Här finns två alternativ:

  1. Lös medlemskap separat först via vår ordinarie medlemsanmälan och anmäl dig sedan till FHP.
  2. Om du anmäler dig till FHP direkt utan att ha ett aktivt medlemskap innevarande säsong kommer systemet automatiskt att lägga till en medlemsavgift till totalpriset, men då endast för samma medlemskapstyp som du hade senast eller vanligt singelmedlemskap om du är ny. Vill du ha en annan medlemskapstyp behöver du göra en separat medlemsanmälan först enligt punkten ovan.

Du behöver naturligtvis bara betala medlemsavgiften en gång, så om systemet lägger på den vid aktivitetsanmälan på grund av att din medlemsbetalning inte hunnit registreras ännu är det bara att dra av den från totalbeloppet och endast betala aktivitetsavgiften.

Platserna är begränsade och som vanligt gäller principen ”först till kvarn…” så anmäl dig omgående! Sista anmälningsdag är onsdag 27 mars, där datumet är satt utifrån när vi senast måste meddela destinationen hur många platser vi kommer att nyttja.

Uppdatering 4/4: Efteranmälan är öppen till söndag 14 april. Om de öppna platserna tar slut innan dess kan man anmäla sig ändå för att ställa sig i kön, så betar vi av den eftersom.

Vid sen avanmälan på grund av sjukdom eller skada används i första hand ovanstående reservlista. Om det inte löser sig den vägen kan vi dock inte utlova någon återbetalning annat än vid uppvisande av läkarintyg, då klubbens egen bokning gentemot destinationen är bindande efter sista anmälningsdag, men vi gör naturligtvis vad vi kan om den situationen skulle uppstå.