Mjuka svängar på Skutan

Efter ett års snöplig bortavaro gjorde vårtopptursdagen nu comeback, inklusive grillkorven. Anmälningsläget var något flytande inför samlingen och det blev till slut fem glada skidåkare med varierande utrustning som gav sig av. Som vanligt var det träningsläger för alpinungdomar i Stendalen, men för första gången sedan, ja, någonsin blev vi förvägrade att nyttja liften i Ullådalen, så det blev stighudar på direkt.

Prognosen talade om lätt regn under förmiddagen, vilket tyvärr visade sig stämma, och de övre regionerna av Skutan låg inbäddade i moln – men samma prognos lovade även uppsprickande väder kring lunchtid. Vid toppen av första liften plockade vi upp två improviserade deltagare till och ju högre vi kom desto varmare blev det, med allt fler solgenombrott.

Manuell klättring

Ingen lifthjälp här inte

Spänn bågen

När regnet gör sig vackert

Att stiga i graderna

Effektivt avverkande av höjdmetrar

Lågsiktigt

Ljusnande utsikter

Sista biten upp till Kabin berg var det dimma, ur vilken ett oväntat stort antal Holiday Club-gäster uppenbarade sig från Gondolen. Det bar sig inte bättre än att vi lunchade i värmestugan den här gången, men korven grillades ute i snön enligt konstens alla regler – och under tiden sprack molnen mycket riktigt upp och utsikten öppnade sig.

Kortsiktigt

Dimmiga berget

Molnreträtt

Åredalen breder ut sig

Som sig bör

Fånt ja en körv o.s.v.

Efter lunch lämnade vi liftfolket bakom oss och satte kurs mot toppen, som snabbt nåddes i och med all nylig korvenergi. Där uppe beundrade vi utsikten i solen ett kort tag och sade sedan adjö till Simon som for ner på framsidan, varefter resten av gruppen siktade mot Blåstensgrytan.

Toppengäng

Hela gänget på toppen

Så vitt man kan se

Vida vyer

Från topps

Nedfärden anträds

Där nere var snön mjuk och fin, även om man fick hänga bak en hel del för att kompensera för en betydande grad av sugighet, men det är smällar man få ta så här på våren. Vi fick en serie fina åk i följd i allt klarare väder och sedan bar det upp igen i strålande solsken!

Utmaningar å färde

Brant insteg…

Grytmys

…men bra slutresultat!

Opp å ner, ner å opp

Klättringsdags igen

Vädret var dock högst ombytligt denna dag, så när vi stod på toppen av Tväråvalvet var det åter mulet, men sikten var fortsatt fri. Nästa åk blev i valvets innersta ränna, där snön var kanonfin, så det var bara att bränna lår hela vägen ner. Trötta och glada tog vi oss friheten att ta påtårsfika i ett Stendalen som nu låg helt öde. Till sist klättrade vi upp till toppen av Ullådalsbackarna och fick sedan ett långt och trevligt sista åk ner i den smältande pisten. En perfekt avslutning på en lång och härlig skiddag!

Före Valvet

Full vinter…

Efter Valvet

…i Tväråvalvet

Ner till våren

Den ljusnande framtid är vår

Tack för den här säsongen – och på återseende nästa vinter!

På film: