Free Heel Fiesta 2019

Östersund Telemark Club anordnar sin vana trogen vinterns toppturshelg Free Heel Fiesta vecka 11, det vill säga den 14–17 mars 2019. För tredje året i rad åker vi till Kittelfjäll och nytt för denna säsong är att vi kommer bo i stugor istället för på vandrarhem. Tidigare säsongers resor till Kittelfjäll har fått omdömen som “superkul”, “himla proffsigt”, “riktigt kul område” och “finns mycket att upptäcka”. I fjol hade vi en dag med kanonväder och två dagar med hårt väder, så i år hoppas vi förbättra även det!

Vita vidder

Vi kommer fortsätta följa FHF:s tradition att med stighudar utforska fjällen bortanför liftområdet för att söka den orörda snön och de riktiga kanonåken. Vi har tidigare åkt i gles skog, i rännor och på kalfjället och hittat flera nya åk vi vill prova under årets fiesta.

Pudrigt värre

Som tidigare år kommer vi att dela upp oss i grupper så att arrangemanget ska passa alla åkares nivåer, förutsatt att man har någorlunda skidvana och kondition samt lavinutrustning. Våra gruppledare hjälper dig tillrätta utifrån gruppens och dagens förhållanden, så ta chansen att antingen utveckla eller upptäcka din inre offpiståkare – för vi vet att den finns där! Med andra ord: För att följa med på FHF kan du mycket väl vara nybörjare på offpist, men du bör inte vara nybörjare på telemark i sig.

Orört

Skidåkning

Inför toppturerna kommer du varje dag kunna välja grupp beroende på hur långt och snabbt du vill gå samt beroende på vilken svårighetsgrad du vill ha på åkningen. Den övergripande indelningen är:

 • Offpist ordinarie
  Här går vi lite längre, högre och brantare. God skidvana och kondition krävs, liksom lavinsäkerhetsutrustning.

  Dagens höjdpunkt

 • Offpist light
  Lite lättare variant av ovanstående, men då vi rör oss utanför skidanläggningens avsynade område har vi krav på säkerhetsutrustning även här.

  Glest var det här

Beroende på gruppernas sammansättning finns möjligheter för ytterligare uppdelning, utifrån åkvana, dagsform, målsättningar o.s.v. Ingen är heller låst till en viss grupp – vill man byta inriktning från dag till dag är det helt i sin ordning, så länge utrustnings- och kunskapskrav är uppfyllda. Alla grupper har fokus på säker åkning, men kom ihåg att allt deltagande sker på eget ansvar.

Varje grupp har en go och glad gruppledare som hjälper till att hitta i området.

Teliståget går

Om intresse finns och man behöver återhämta sig från toppturandet någon dag kommer vi utöver våra vanliga turgrupper ordna möjlighet till liftbaserad offpist i Kittelfjäll. Det finns 30+ namngivna raviner och skogsrännor och vi har ledare som hittar bra i området. För detta tillkommer kostnad för liftkort som löses på plats.

Raviner på rad

Boende och mat

Vi bor i enklare stugor vid Hotell Granen några kilometer från byn Kittelfjäll och äter i en restaurang i huset bredvid stugorna. Luncherna får vi i form av matpaket, så det är termos, macklåda och dagsturssäck som gäller.

Transport

Kittelfjäll ligger knappt 10 mil fågelvägen nordväst om Vilhelmina, ca 35 mil bilvägen från både Östersund och Umeå. Valfri ankomst under torsdag kväll 14 mars. Använd gärna vårt forum för att ordna samåkning.

För er som inte bor i Östersund går det att ta tåget till Östersund/Umeå och sedan fortsätta med buss. Det går bussar från Vilhelmina till Kittelfjäll och även Umeå–Kittelfjäll, samt från Stockholm till Vilhelmina. Dessutom erbjuder Active Ski Travel en nattbuss mellan Stockholm och Kittelfjäll, vilken kan vara ett alternativ om man är villig att ansluta på fredag morgon. Väljer man att åka med Active Ski så bör man redan vid bokningen meddela att man vill bli lämnad och hämtad vid Granens Stugby i Henriksfjäll 3 km innan Kittelfjäll.

Slutligen går det även att flyga från Stockholm till Vilhelmina, Östersund eller Umeå, men då får man lösa transporten återstående del av vägen på egen hand. Se South Lapland Airport, SAS, Norwegian, BRA samt Umeåflyg för mer information.

Huda på

Medlemskap

För att vara med på evenemanget så ska du självklart vara medlem. Medlemskapet löser du innan du anmäler dig till Free Heel Fiesta. Medlemsanmälan »

Kostnad

För 2695 kr får du:

 • boende i stuga tre nätter,
 • frukost (fre, lör, sön), lunchpaket (fre, lör, sön), middag (fre, lör) samt eftermiddagsfika (sön),
 • tre dagars ledarledd offpiståkning.

Slutstäd ingår ej men kan köpas till för 600 kr per stuga och beställes vid ankomst. Liftkort kostar 395 kr per dag i förekommande fall och om någon vill slippa ta med lakan och handduk kan man boka det för 150 kr per person.

Skogsfluff

Anmälan

Anmälan görs via länken i botten av denna sida. Vi har bara 25 platser totalt så det gäller att skynda på med anmälan för de försvinner fort. Sista anmälningsdag är den 12 februari men det är först till kvarn som gäller. Vid överbokning sätter vi upp en väntelista.

Kontakt och information

ÖTC

Martin Hellberg, 070-655 40 22
Tommy Molén, 070-656 66 45

Du når oss även på mailadressen fhf@telemark.se.

Kittelfjäll

www.granen.nu
www.kittelfjall.com

Anmälningstiden till arrangemanget har gått ut, men om du är intresserad av eventuella reservplatser som kan uppstå senare så gör ett inlägg i denna forumtråd för att ställa dig i kön.