Free Heel Fiesta 2018

Kittelfjäll 2.0

Östersund Telemark Club anordnar vinterns toppturshelg Free Heel Fiesta vecka 11, det vill säga den 15–18 mars 2018, och för andra året på raken åker vi till Kittelfjäll. Förra säsongens resa fick omdömen som “superkul”, “himla proffsigt”, “toppenställe” och “vill tillbaka”.

Ut på tur

Vi kommer fortsätta följa FHF:s tradition att med stighudar utforska fjällen bortanför liftområdet för att söka den orörda snön och de riktiga kanonåken. Förra gången åkte vi i gles skog, i rännor och på kalfjället och hittade flera åk vi vill prova under årets fiesta.

Som tidigare år kommer vi att dela upp oss i grupper så arrangemanget ska passa alla åkares nivåer, förutsatt att man har någorlunda skidvana och kondition. Våra gruppledare hjälper dig tillrätta utifrån gruppens och dagens förhållanden, så ta chansen att antingen utveckla eller upptäcka din inre offpiståkare – för vi vet att den finns där! Med andra ord: För att följa med på FHF kan du mycket väl vara nybörjare på offpist, men du bör inte vara nybörjare på telemark i sig.

Rast i solen

Skidåkning

Inför toppturerna kommer du varje dag kunna välja grupp beroende på hur långt och snabbt du vill gå samt beroende på vilken svårighetsgrad du vill ha på åkningen. Den övergripande indelningen är:

  • Offpist ordinarie
    Här går vi lite längre, högre och brantare. God skidvana och kondition krävs, liksom lavinsäkerhetsutrustning.
  • Offpist light
    Lite lättare variant av ovanstående, utan krav på säkerhetsutrustning.

Skogspuder!

Beroende på gruppernas sammansättning finns möjligheter för ytterligare uppdelning, utifrån åkvana, dagsform, målsättningar o.s.v. Ingen är heller låst till en viss grupp – vill man byta inriktning från dag till dag är det helt i sin ordning, så länge utrustnings- och kunskapskrav är uppfyllda. Alla grupper har fokus på säker åkning, men kom ihåg att allt deltagande sker på eget ansvar.

Varje grupp har en go och glad gruppledare som lotsar dig ut i snön.

Följa John

Om intresse finns och man behöver återhämta sig från toppturandet någon dag kommer vi utöver våra vanliga turgrupper ordna möjlighet till liftbaserad offpist i Kittelfjäll. Det finns 30+ namngivna raviner och skogsrännor och vi har ledare som hittar bra i området. För detta tillkommer kostnad för liftkort som löses på plats.

Ravinåkning

Boende och mat

Vi bor i 2- och 4-bäddsrum på ett nybyggt vandrarhem i Kittelfjäll och äter på en lika nybyggd restaurang i huset bredvid. Boendet ligger mellan de två längre liftarna i Kittelfjäll. Luncherna får vi i form av matpaket, så det är termos, macklåda och dagsturssäck som gäller.

Transport

Kittelfjäll ligger knappt 10 mil fågelvägen nordväst om Vilhelmina, 34 mil bilvägen från Östersund. Valfri ankomst under torsdag kväll 15 mars. Använd gärna vårt forum för att ordna samåkning.

Det går även att flyga mellan Stockholm och Vilhelmina (se South Lapland Airport för mer info) eller mellan Stockholm och Umeå, men då får man lösa transporten återstående del av vägen på egen hand. Det går också bussar från Vilhelmina till Kittelfjäll, likaså bussar från Stockholm till Vilhelmina och Umeå-Kittelfjäll, och slutligen erbjuder Active Ski Travel en nattbuss mellan Stockholm och Kittelfjäll, vilken kan vara ett alternativ om man är villig att ansluta på fredag morgon.

Huda på

Medlemskap

För att vara med på evenemanget så ska du självklart vara medlem. Medlemskapet löser du innan du anmäler dig till Free Heel Fiesta. Medlemsanmälan »

Kostnad

För 2895 kr får du:

  • boende i 2- eller 4-bäddsrum tre nätter, inklusive slutstäd
  • frukost (fre, lör, sön), lunchpaket (fre, lör, sön), middag (fre, lör) samt eftermiddagsfika (sön)
  • tre dagars ledarledd offpiståkning.

Liftkort kostar 375 kr per dag i förekommande fall och om någon vill slippa ta med lakan och handduk kan man boka det för 160 kr per person.

Kanonåk i orörd snö? Check.

Anmälan

Anmälan görs via länken i botten av denna sida. Vi har bara 30 platser totalt så det gäller att skynda på med anmälan för de försvinner fort. Sista anmälningsdag är den 4 februari men det är först till kvarn som gäller. Vid överbokning sätter vi upp en väntelista.

Kontakt och information

ÖTC

Martin Hellberg, 070-655 40 22
Tommy Molén, 070-656 66 45

Du når oss även på mailadressen fhf@telemark.se.

Kittelfjäll

www.kittelfjallvardshus.com
www.kittelfjall.com

Anmälningstiden till arrangemanget har gått ut, men om du är intresserad av eventuella reservplatser som kan uppstå senare så skicka ett mail till fhf@telemark.se för att ställa dig i kön.